Παιδικά Δόντια Από την Εμφάνιση έως την Αλλαγή

Περιεχόμενα

Έχετε αναρωτηθεί πότε ακριβώς τα παιδιά χάνουν τα πρώτα τους δόντια και τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε την υγεία των παιδικών δοντιών; Ως γονείς, η φροντίδα της στοματικής υγείας των παιδιών μας είναι μια από τις πιο σημαντικές ευθύνες μας. Από τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια μέχρι την εφηβεία, τα δόντια των παιδιών μας περνούν από πολλές αλλαγές. Ας εξερευνήσουμε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι και ας μάθουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν ένα υγιές χαμόγελο που θα διαρκέσει μια ζωή.

Η Ανάπτυξη των Πρώτων Δοντιών

Χρονοδιάγραμμα εμφάνισης νεογιλών δοντιών  

Τα πρώτα δόντια του μωρού σας, γνωστά και ως “νεογιλά δόντια”, συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται γύρω στους 6 μήνες ηλικίας. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό για μερικά μωρά να αποκτήσουν τα πρώτα τους δόντια μόλις στους 3-4 μήνες ή τόσο αργά όσο στους 12 μήνες. Συνολικά, τα περισσότερα παιδιά θα έχουν αποκτήσει και τα 20 νεογιλά τους δόντια μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Στατιστικά:

  • Κατά μέσο όρο, τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στους 6 μήνες
  • Το 1/3 των παιδιών αποκτά το πρώτο του δόντι μετά τους 9 μήνες
  • Περίπου 1/2000 μωρά γεννιούνται με ένα δόντι ήδη ανεπτυγμένο

 

Συμπτώματα οδοντοφυΐας Καθώς τα πρώτα δόντια ετοιμάζονται να εμφανιστούν, πολλά μωρά βιώνουν συμπτώματα όπως:

  • Ερεθισμένα ούλα
  • Υπερβολική σιελόρροια
  • Αλλαγές στη διάθεση, όπως ευερεθιστότητα
  • Επιθυμία να μασήσουν σκληρά αντικείμενα
  • Ελαφρύ πυρετό

Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο

Για να ανακουφίσετε την ενόχληση του μωρού σας κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας, δοκιμάστε:

  • Μασητικά παιχνίδια που έχουν μείνει στο ψυγείο
  • Απαλό μασάζ στα ούλα με καθαρό δάχτυλο
  • Παιδικά παυσίπονα, μετά από συνεννόηση με τον παιδίατρο

Από τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια μέχρι την εφηβεία, τα δόντια των παιδιών μας περνούν από πολλές αλλαγές. Ας εξερευνήσουμε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι και ας μάθουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν ένα υγιές χαμόγελο που θα διαρκέσει μια ζωή.

Φροντίδα των Νεογιλών Δοντιών

Η φροντίδα των δοντιών πρέπει να ξεκινά από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Για τα βρέφη, χρησιμοποιήστε μια μαλακή βρεφική οδοντόβουρτσα ή ένα καθαρό πανί για να σκουπίσετε απαλά τα δοντάκια και τα ούλα δύο φορές την ημέρα. Όταν εμφανιστούν περισσότερα δόντια, ξεκινήστε να χρησιμοποιείτε μια μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας χωρίς φθόριο, σε μέγεθος ρεβιθιού.

Σημασία του φθορίου

Το φθόριο παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της τερηδόνας και την ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών. Ενώ πολλές κοινότητες προσθέτουν φθόριο στο πόσιμο νερό, μπορεί επίσης να χορηγηθεί με τη μορφή συμπληρωμάτων, επαγγελματικών θεραπειών φθορίου ή οδοντόπαστες. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο του παιδιού σας για να καθορίσετε την κατάλληλη ποσότητα φθορίου βάσει του κινδύνου τερηδόνας.

Πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδικής Οδοντιατρικής συνιστά να πραγματοποιείται η πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη του παιδιού μέχρι την ηλικία του ενός έτους ή εντός 6 μηνών από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού. Αυτές οι πρώιμες επισκέψεις επιτρέπουν στον οδοντίατρο να παρακολουθεί την ανάπτυξη των δοντιών, να εντοπίζει τυχόν προβλήματα και να εκπαιδεύει τους γονείς σχετικά με τις σωστές τεχνικές φροντίδας.

Τερηδόνα σε Παιδιά

Μετάβαση στην Νηπιακή Ηλικία

Γύρω στην ηλικία των 6 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να χάνουν τα νεογιλά τους δόντια καθώς τα μόνιμα δόντια ετοιμάζονται να βγουν. Συνήθως, τα μπροστινά κάτω δόντια είναι τα πρώτα που πέφτουν, ακολουθούμενα από τα μπροστινά πάνω δόντια. Τα περισσότερα παιδιά θα έχουν χάσει όλα τα νεογιλά τους δόντια μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί σας Η απώλεια των πρώτων δοντιών μπορεί να φαίνεται τρομακτική για μερικά παιδιά. Για να κάνετε τη διαδικασία πιο διασκεδαστική και λιγότερο αγχωτική:

  • Διαβάστε βιβλία ή δείτε εκπαιδευτικά βίντεο για την αλλαγή δοντιών
  • Μοιραστείτε ιστορίες από τη δική σας παιδική ηλικία
  • Μιλήστε για την Νεράιδα των Δοντιών ή άλλους παρόμοιους μύθους
  • Γιορτάστε αυτό το ορόσημο ανάπτυξης

Τι να κάνετε με τα χαλαρά δόντια Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αφήσει το χαλαρό δόντι να πέσει φυσικά. Εάν χρειαστεί βοήθεια, δείξτε του πώς να το περιστρέψει απαλά με ένα καθαρό χαρτομάντιλο μέχρι να βγει. Για την ανακούφιση τυχόν ενόχλησης, προσφέρετε μαλακές, δροσερές τροφές και ένα παυσίπονο εάν χρειάζεται. Εάν υπάρχει έντονη αιμορραγία ή μόλυνση, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο του παιδιού σας.

Φροντίδα των Μόνιμων Δοντιών Βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος
Καθώς τα μόνιμα δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται, είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργηθεί μια σταθερή ρουτίνα φροντίδας. Τα παιδιά θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα με μια μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα με φθόριο. Το οδοντικό νήμα πρέπει να εισαχθεί μόλις τα δόντια αρχίσουν να ακουμπούν το ένα με το άλλο, συνήθως γύρω στην ηλικία των 6 ετών. Οι γονείς θα πρέπει να βοηθούν και να επιβλέπουν τη διαδικασία βουρτσίσματος μέχρι τα παιδιά να μπορούν να το κάνουν αποτελεσματικά μόνα τους, συνήθως γύρω στην ηλικία των 7 ή 8 ετών.

Διατροφή για υγιή δόντια Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη ισχυρών και υγιών δοντιών. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να καταναλώνει ποικιλία θρεπτικών τροφών, με έμφαση σε:

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα και τυρί
  • Πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας, ψάρι και αυγά
  • Ολόκληρους σπόρους

Περιορίστε την κατανάλωση ζαχαρούχων και κολλωδών τροφών που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα, όπως καραμέλες, μπισκότα, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων. Εάν καταναλώνονται, βουρτσίστε τα δόντια ή ξεπλύνετε με νερό αμέσως μετά.

 

Με την κατάλληλη φροντίδα στο σπίτι, μια ισορροπημένη διατροφή και τακτικές οδοντιατρικές επισκέψεις, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει υγιή δόντια και ούλα που θα διαρκέσουν μια ζωή.

Η Σημασία των Τακτικών Οδοντιατρικών Ελέγχων

Τα παιδιά θα πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες για τακτικούς ελέγχους και επαγγελματικούς καθαρισμούς. Αυτές οι τακτικές επισκέψεις επιτρέπουν στον οδοντίατρο να παρακολουθεί την ανάπτυξη των δοντιών, να εντοπίζει πιθανά προβλήματα σε πρώιμο στάδιο και να παρέχει κατάλληλη θεραπεία. Ορισμένα παιδιά με υψηλό κίνδυνο για στοματικές παθήσεις μπορεί να χρειάζονται συχνότερες επισκέψεις.

Τι περιλαμβάνει μια οδοντιατρική εξέταση ρουτίνας; Μια τυπική επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο θα περιλαμβάνει:

  • Επαγγελματικό καθαρισμό για την αφαίρεση της πλάκας 
  • Ακτινογραφίες, εάν χρειάζεται, για την ανίχνευση τερηδόνας και άλλων προβλημάτων
  • Φθορίωση για την ενίσχυση του σμάλτου
  • Οδηγίες για τη φροντίδα στο σπίτι και διατροφικές συστάσεις
  • Εξέταση της ανάπτυξης του προσώπου και των δοντιών

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Το παιδί μου έτρωγε πάντα υγιεινά και τα δόντια του φαίνονται ευθεία. Είναι απαραίτητο να το πηγαίνω στον οδοντίατρο;

Ναι! Ακόμη και τα παιδιά με υγιή δόντια και ορθές πρακτικές φροντίδας πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο δύο φορές το χρόνο. Πολλά προβλήματα, όπως η τερηδόνα ανάμεσα στα δόντια, δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Επιπλέον, μια υγιεινή διατροφή από μόνη της δεν αρκεί για την πρόληψη των στοματικών παθήσεων. Ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα πριν επιδεινωθούν.

Τα μόνιμα δόντια του παιδιού μου βγαίνουν ενώ εξακολουθεί να έχει μερικά νεογιλά δόντια. Είναι φυσιολογικό αυτό;

 Ναι, είναι πολύ συνηθισμένο τα μόνιμα δόντια να αρχίζουν να εμφανίζονται πριν πέσουν όλα τα νεογιλά δόντια. Συνήθως, τα μόνιμα δόντια απορροφούν τις ρίζες των νεογιλών δοντιών, προκαλώντας τους να χαλαρώσουν και να πέσουν. Ωστόσο, μερικές φορές ένα μόνιμο δόντι μπορεί να εμφανιστεί πίσω ή μπροστά από ένα νεογιλό. Εάν το νεογιλό δόντι δεν πέφτει μέσα σε λίγους μήνες, ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει την εξαγωγή του για να επιτρέψει στα μόνιμα δόντια να ευθυγραμμιστούν σωστά.

 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρα Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.