Καθαρισμός & Φθορίωση

Καθαρισμός & Φθορίωση

Παιδοδοντία: Καθαρισμός και Φθορίωση Δοντιών


Στον κόσμο της παιδοδοντίας, η προστασία και η πρόληψη της στοματικής υγείας των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντική. Για τον λόγο αυτό, θα εξετάσουμε δύο βασικές διαδικασίες που εφαρμόζονται στα παιδιά για τη διατήρηση της στοματικής τους υγείας: τον καθαρισμό και τη φθορίωση των δοντιών.

Όταν μιλάμε για τη στοματική υγεία των παιδιών, η φθορίωση και ο καθαρισμός των δοντιών είναι ζωτικής σημασίας. Από τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών στον καθαρισμό των δοντιών, μέχρι την τακτική εφαρμογή φθορίου, αυτές οι διαδικασίες αποτελούν την βάση για ένα δυνατό και υγιές χαμόγελο.

Καθαρισμός Δοντιών στα Παιδιά

Τι είναι ο Καθαρισμός Δοντιών;


Ο καθαρισμός των δοντιών είναι η διαδικασία αφαίρεσης της στοματικής πλάκας και της πέτρας από τα δόντια. Η στοματική πλάκα είναι τα υπολείμματα των τροφών που παραμένουν στα δόντια μετά το φαγητό. Αν η πλάκα δεν αφαιρεθεί τακτικά, μπορεί να σκληρύνει και να μετατραπεί σε πέτρα, η οποία δεν μπορεί να απομακρυνθεί με την οδοντόβουρτσα.

Πώς Γίνεται ο Καθαρισμός Δοντιών;


Ο καθαρισμός των δοντιών μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την ηλικία και την ικανότητα συνεργασίας του παιδιού. Μπορεί να γίνει είτε με τη χρήση υπερήχων, είτε με χειρωνακτικά εργαλεία. Αμέσως μετά τον καθαρισμό, τα δόντια γίνονται “λαμπερά” και “δυνατά”, ετοιμάζοντας το έδαφος για τη διαδικασία της φθορίωσης.’

Φθορίωση Δοντιών στα Παιδιά

Τι είναι το Φθόριο;


Το φθόριο είναι ένα στοιχείο που μπορεί να βρεθεί στη φύση και σε διάφορες τροφές. Έχει την ιδιότητα να ενισχύει τα δόντια, κάνοντάς τα πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα, και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξέλιξης της τερηδόνας.

Τι είναι η Φθορίωση;


Η φθορίωση είναι η εφαρμογή ειδικών φθοριούχων τζελ για τα δόντια. Αυτά τα τζελ έχουν ευχάριστες γεύσεις και εφαρμόζονται στα δόντια με ένα απλό πινελάκι. Η φθορίωση έχει το καλύτερο αποτέλεσμα όταν το φθόριο εφαρμόζεται αμέσως μετά τον καθαρισμό των δοντιών.

Πώς Γίνεται η Φθορίωση;


Η διαδικασία είναι απολύτως ανώδυνη και δεν προκαλεί κανένα είδος ενοχλήσεων στα παιδιά. Τα φθοριούχα τζελ έχουν ευχάριστες γεύσεις, όπως πεπόνι, καραμέλα, κεράσι, κλπ., που κάνουν τη διαδικασία άνετη και ευχάριστη για τα παιδιά.

Πόσο Συχνά Πρέπει να Γίνεται η Φθορίωση;


Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, η φθορίωση των δοντιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε έξι μήνες. Ωστόσο, αν το παιδί έχει υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει τερηδόνα, ο οδοντίατρος μπορεί να προτείνει πιο συχνές φθοριώσεις.

Προληπτική Φροντίδα Δοντιών

Σωστή Εκπαίδευση Στοματικής Υγείας


Εκτός από τον καθαρισμό και τη φθορίωση, είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν σωστές τεχνικές βουρτσίσματος και στοματικής υγιεινής. Η διδασκαλία των σωστών συνηθειών από μικρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων στοματικής υγείας στο μέλλον.

Τροφή και Στοματική Υγεία


Οι συνήθειες διατροφής ενός παιδιού μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη στοματική του υγεία. Η κατανάλωση τροφών υψηλές σε ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τερηδόνα, ενώ η πρόσληψη υγιεινής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Περιοδικοί Οδοντιατρικοί Έλεγχοι


Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων στοματικής υγείας. Η περιοδική επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των προβλημάτων στοματικής υγείας, όπως η τερηδόνα.

Προστασία Δοντιών με Sealants


Τα sealants, ή αλλιώς επικαλύψεις, είναι μια διαδικασία που αποσκοπεί στην προστασία της επιφάνειας των δοντιών από την τερηδόνα. Τα sealants εφαρμόζονται στα δόντια και δημιουργούν μια προστατευτική επίστρωση που εμποδίζει το σχηματισμό της οδοντικής πλάκας.

Με τον καθαρισμό και τη φθορίωση των δοντιών, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διατηρήσουν υγιή και ισχυρά δόντια για όλη τη ζωή τους. Ας κάνουμε την πρόληψη την πρώτη μας προτεραιότητα και ας φροντίσουμε τη στοματική υγεία των παιδιών μας με την προσοχή που αξίζει.

Περιεχόμενα

paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρας Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.