Ισορροπημένη Διατροφή

Συμβουλές για τη Διατροφή των Παιδιών για Υγιή Δόντια

Η διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την υγεία των δοντιών των παιδιών. Είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν ποιες τροφές είναι καλές για τα δόντια των παιδιών και ποιες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη. Γι’ αυτό και στο ιατρείο μας αφιερώνουμε ικανό χρόνο για να αναλύσουμε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας και να σας εξηγήσουμε πως αυτές επηρεάζουν τα δόντια.

Θα σας δώσουμε ιδέες και εφικτές συμβουλές για να αποκτήσουν τα παιδιά υγιεινές συνήθειες διατροφής και να μπορούν να συμπεριλάβουν την ζάχαρη, που τόσο αγαπούν, με τρόπο ώστε να μην επηρεάζει τα δόντια.

Θα σας ενημερώσουμε επίσης για το πως να ξεχωρίζετε τροφές που έχουν ισχυρή τερηδονογόνο δράση και πως να τις αποφύγετε. Θα σας προτείνουμε μεθόδους και θα σας ενθαρύνουμε ώστε να αλλάξετε σιγά σιγά ορισμένες συνήθειες της οικογένειας σας που έχουν ήδη αποδειχθεί βλαβερές, ώστε μαζί να αλλάξουμε την εικόνα του στόματος του παιδιού σας.

Η Σημασία της Ισορροπημένης Διατροφής

Μια ισορροπημένη διατροφή για τα παιδιά πρέπει να περιλαμβάνει:

Φρούτα και λαχανικά

Αυτά πρέπει να αποτελούν το μισό του παιδικού πιάτου κάθε μέρα.

Υδατάνθρακες

Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πλιγούρι βρώμης, ψωμί ολικής αλέσεως και καφέ ρύζι.

Γαλακτοκομικά

Επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά.

Πρωτεΐνες

Επιλέξτε άπαχες πρωτεΐνες, όπως άπαχο βοδινό κρέας, πουλερικά χωρίς πέτσα και ψάρια. Προσπαθήστε να περιλάβετε στη διατροφή του παιδιού σας πρωτεΐνες όπως τα αυγά, τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα όσπρια.

Εκτός από τη διατροφή, οι συνήθειες όπως η χρήση του μπιμπερό, της πιπίλας και το συχνό τσιμπολόγημα μπορεί να επηρεάσουν την οδοντική υγεία του παιδιού σας.

Σε γενικές γραμμές ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να διατηρήσετε το στόμα του παιδιού σας υγιές:

  • Βάλτε μόνο φρέσκο γάλα ή μητρικό γάλα στα μπιμπερό.
  • Τα βρέφη πρέπει να πίνουν όλο το γάλα τους από το μπιμπερό πριν πάνε για ύπνο.
  • Αν το παιδί σας χρησιμοποιεί πιπίλα, μην την βυθίστε σε ζάχαρη ή μέλι ή να το βάλετε στο στόμα σας πριν το δώσετε στο παιδί.
  • Ενθαρρύνετε τα παιδιά να πίνουν από ένα φλιτζάνι από τα πρώτα τους γενέθλια.
  • Σερβίρετε θρεπτικά σνακ και περιορίστε τα γλυκά κατά τη διάρκεια των κυρίως γευμάτων.

Περιεχόμενα

paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρας Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 21 0610 7200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.