Πέτρα στα παιδικά δόντια: Πρόληψη, Αντιμετώπιση και Σημασία της Οδοντικής Υγείας

Περιεχόμενα

Πέτρα στα παιδικά δόντια

Η πέτρα στα δόντια, γνωστή και ως τρυγία, είναι μία συνηθισμένη οδοντιατρική πάθηση που εμφανίζεται και στα παιδιά. Παρά την συνήθη πρακτική να αγνοείται λόγω της αναμενόμενης αλλαγής των νεογιλών δοντιών, ο καθαρισμός  της πέτρας στα παιδικά δόντια είναι απαραίτητος  για την υγεία του στόματος και την γενική υγεία του παιδιού.

Η Πέτρα στα Παιδικά Δόντια: Πώς Δημιουργείται;

Η πέτρα στα δόντια προκαλείται από άλατα  που περιέχονται στο σάλιο και κάθονται πάνω στα δόντια, ειδικά πίσω από τα κάτω μπροστινά.

Εάν τα δόντια δεν καθαρίζονται σωστά και  οδοντική πλάκα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα πάνω τους, τότε σκληραίνει από την εναπόθεση αλάτων και έτσι σχηματίζεται η  πέτρα στα δόντια, κάνοντας τη διαδικασία του πλυσίματος των δοντιών πιο δύσκολη. Παράλληλα, δημιουργείται και φλεγμονή  στα ούλα.

Παράγοντες Που Συμβάλλουν στη Δημιουργία Πέτρας στα Παιδικά Δόντια

Κάποια παιδιά είναι πιο «επιρρεπή» στο σχηματισμό πέτρας στα δόντια. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

  1. Πλημμελές βούρτσισμα των δοντιών.
  2. Ορθοδοντικές ανωμαλίες: Οι ορθοδοντικές ανωμαλίες μπορούν να δυσκολέψουν το πλύσιμο των δοντιών, επιτρέποντας στην οδοντική πλάκα να παραμείνει.

Αντιμετώπιση της Πέτρας στα Παιδικά Δόντια

Η πέτρα στα παιδικά δόντια αντιμετωπίζεται με τη θεραπεία καθαρισμού ή αλλιώς αποτρύγωση. Αυτή η θεραπεία στοχεύει στην απομάκρυνση των σκληρών υπολειμμάτων πέτρας από τα δόντια.

Προληπτικά Μέτρα για τη Πέτρα στα Παιδικά Δόντια

Με την εφαρμογή ορισμένων βασικών μέτρων, είναι δυνατόν να προληφθεί η πέτρα στα παιδικά δόντια:

  1. Ενθαρρύνουμε το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του τρεις φορές την ημέρα: Το βούρτσισμα μετά από κάθε γεύμα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας.
  2. Επιλέγουμε φαρμακευτικές οδοντόκρεμες κατάλληλες για το παιδί: Οι οδοντόκρεμες που περιέχουν την κατάλληλη ποσότητα φθορίου μπορούν να προστατεύσουν τα δόντια από την τερηδόνα.
  3. Διδάσκουμε στο παιδί το σωστό τρόπο χρήσης του οδοντικού νήματος: Η χρήση του οδοντικού νήματος μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση της πλάκας από τα δόντια.
  4. Διατηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή για το παιδί: Η αποφυγή των τροφών πλούσιων σε κολλώδη σάκχαρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πέτρας στα δόντια.
  5. Ενθαρρύνουμε το παιδί να πίνει άφθονο νερό μετά από κάθε γλυκό: Ένα απλό ξέπλυμα με νερό μπορεί να βοηθήσει στην αφαίρεση των υπολειμμάτων τροφής από τα δόντια.

Η Σημασία της Οδοντικής Υγείας για τα Παιδιά

Η σωστή οδοντική υγεία προστατεύει τα παιδιά από βλάβες και σοβαρές λοιμώξεις. Ακολουθήστε τις οδηγίες πρόληψης και επισκεφθείτε τακτικά τον οδοντίατρο.

Συμβουλές για την Οδοντική Υγεία των Παιδιών

Οι γονείς πρέπει να εκπαιδεύουν τα παιδιά σε σωστές οδοντικές συνήθειες από μικρή ηλικία. Αυτό περιλαμβάνει τη σωστή τεχνική βουρτσίσματος, τη χρήση οδοντικού νήματος, την αποφυγή συχνής κατανάλωσης ζαχαρωδών τροφών και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Υπηρεσίες Οδοντιατρικής Υγείας για Παιδιά

Στο  Smile4kids, η εξειδικευμένη ομάδα  μας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της πέτρας στα παιδικά δόντια. Με την εφαρμογή των καλύτερων μεθόδων και την παροχή κατάλληλων συμβουλών, θα βοηθήσουμε το παιδί σας να διατηρήσει μια καλή οδοντική υγεία. Για περισσότερες πληροφορίες ή για να κλείσετε ένα ραντεβού, επικοινωνήστε μας στο 21 0610 7200.

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρα Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.