Οδοντοφυΐα: Ο Σημαντικός Ρόλος των Παιδικών Δοντιών
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα παιδικά δόντια βγαίνουν πρώτα στο στόμα του ανθρώπου και στη συνέχεια αντικαθίζονται από τα μόνιμα. Αλλά ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος των παιδικών δοντιών και γιατί είναι τόσο σημαντικό να τα φροντίζουμε;
Παιδικά δόντια πότε βγαίνουν;
Η ερωτηση που γεννάτε είναι ποτε βγαινουν τα παιδικά δόντια; Τα παιδικά δόντια γνωστά και ως νεογιλά δόντια, αρχίζουν να εμφανίζονται στο στόμα γύρω στον 6ο μήνα από τη γέννηση. Ολοκληρώνεται δε αυτή η πρώτη φάση της οδοντοφυΐας περίπου στην ηλικία των 2 1/2 ετών, οπότε τα παιδιά έχουν συνολικά είκοσι δόντια.
Η Αξία των Παιδικών Δοντιών
Πολλοί αγνοούν την σημασία των παιδικών δοντιών, επειδή θεωρούν ότι στο τέλος θα αντικατασταθούν από τα μόνιμα. Ωστόσο, αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη. Τα παιδικά δόντια παίζουν μεγάλο ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος του παιδιού, την μάσηση της τροφής, την επικοινωνία και την εμφάνιση. Επιπλέον, είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση του χώρου για την ομαλή ανατολή των μονίμων δοντιών.
Παιδικά δόντια πότε αλλάζουν;
Από τον 6ο χρόνο της ζωής, τα παιδικά δόντια αρχίζουν σταδιακά να αντικαθίζονται από τα μόνιμα δόντια, τα οποία αποτελούν τη δεύτερη και τελευταία γενιά δοντιών. Η ολοκλήρωση της μόνιμης οδοντοφυΐας γίνεται με την εμφάνιση των δευτέρων γομφίων περίπου στο 12ο με 13ο έτος της ηλικίας. Στη φάση αυτή τα μόνιμα δόντια είναι 28.
Εντούτοις, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακολουθεί και η εμφάνιση των τρίτων γομφίων (που ονομάζονται φρονιμίτες) περίπου σε ηλικία 17 ως 20 ετών. Τότε ο συνολικός αριθμός των δοντιών αυξάνεται στα 32.
Η Αλλαγή των Δοντιών στα Παιδιά
Συνήθως, τα παιδιά ξεκινούν να αλλάζουν δόντια στην ηλικία των 5-7 ετών. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν συμβαίνει ομοιόμορφα για όλα τα δόντια. Τα πρώτα δόντια που αλλάζουν είναι τα μπροστινά, οι κοπτήρες, στην ηλικία των 5-7 ετών. Στη συνέχεια αλλάζουν οι κυνόδοντες (9-11 ετών) και τέλος τα πίσω δόντια, οι τραπεζίτες (11-12 ετών).
Η Φροντίδα των Παιδικών Δοντιών
Παρά το γεγονός ότι τα παιδικά δόντια τελικά αντικαθίζονται, είναι σημαντικό να φροντίζονται κατάλληλα. Αν τα δοντάκια που έχουν χαλάσει δεν είναι έτοιμα να αλλαχθούν, πρέπει να τα διατηρήσουμε υγιή στη θέση τους μέχρι να έλθει η ώρα τους να «φύγουν» από μόνα τους.
Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να φροντίζουμε τα παιδικά δόντια είναι πολλοί:
Μάσηση
Τα δόντια με τερηδώνα προκαλούν συνήθως πόνο και ευαισθησίες κατά τη μάσηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το παιδί να αποφεύγει το φαγητό, επηρεάζοντας έτσι τη διατροφή του.
Ομιλία
Προβλήματα που προκαλούνται από την τερηδόνα, κυρίως στα μπροστινά παιδικά δόντια, μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη της ομιλίας του παιδιού.
Πόνος
Ο πόνος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να φροντίζουμε τα παιδικά δόντια. Ο πόνος στα δόντια είναι από τους πιο ανυπόφορους και μπορεί να δείχνει ισχυρές και επικίνδυνες φλεγμονές.
Διατήρηση του Χώρου για τα Μόνιμα Δόντια
Εάν τα χαλασμένα δόντια δεν φροντίζονται, μπορεί να οδηγηθούν σε πρόωρη εξαγωγή. Αυτό μπορεί να έχει συνέπειες για την ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών, καθώς μπορεί να μην υπάρχει αρκετός χώρος για να βγούν και να αντικαταστήσουν τα παιδικά.
Πρόληψη της Τερηδόνας
Ένα παιδί με μολυσμένο στοματικό περιβάλλον είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναπτύξει τερηδόνα και στα μόνιμα δόντια.
Επίδραση στη Γενική Υγεία
Σε προχωρημένες περιπτώσεις όπου τα δόντια είναι χαλασμένα σε βάθος, υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν σοβαρές φλεγμονές και μεγάλα αποστήματα που μπορεί να οδηγήσουν το παιδί ακόμη και στο νοσοκομείο.
Αυτοπεποίθηση και Ευχαρίστηση
Τα χαλασμένα παιδικά δόντια μπορούν να είναι εμφανή και να αποτελέσουν αιτία για την αποξένωση του παιδιού. Όλα τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται άνετα με τον εαυτό τους και να μην ντρέπονται να χαμογελάνε.
Συμπέρασμα
Ωστόσο, προβλήματα όπως η τερηδόνα μπορούν να αποφευχθούν με σωστούς κανόνες φροντίδας των δοντιών και σωστή διατροφή. Είναι σημαντικό για τους γονείς να συζητήσουν τις οδοντιατρικές ανάγκες του παιδιού τους με έναν ειδικό παιδοδοντίατρο.
Η τακτική επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο και η συνέπεια στις συμβουλές του μπορεί να είναι η αρχή για μια υγιή ενήλικη ζωή!
Σας άρεσε το άρθρο;
Η παιδοδοντίατρος Βέρας Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.
Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.
Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.