Οι ειδικοί συνιστούν να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο για παιδιά, μέσα σε 6 μήνες από την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από το πρώτο έτος. Ο παιδοδοντίατρος μπορεί να σας δώσει πληροφορίες σχετικά με:
 • Πώς και πότε γίνεται το βούρτσισμα
 • Πόση και ποιά οδοντόκρεμα βάζουμε
 • Ποιές τροφές επηρεάζουν τα δόντια και πώς τις εντάσουμε στη διατροφή του παιδιού, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις
 • Πως επηρεάζει ο θηλασμός τα δόντια του μωρού
 • Τερηδόνα και πότε μπορεί να εμφανιστεί
 • Οδοντοφυΐα και πότε αλλάζονται τα δόντια
 • Θηλασμός πιπίλας ή δακτύλου: πότε θεωρείται φυσιολογικός και πότε όχι
Προετοιμάστε το παιδί σας
Εάν είναι δυνατόν, προγραμματίστε πρωινές συναντήσεις, ώστε τα μικρά παιδιά να μην είναι κουρασμένα. Μπορείτε να μιλήσετε στο παιδί για την επίσκεψη, λέγοντας ότι,θα πάμε στη γιατρό να της δείξουμε πως πλένουμε τα δόντια και να μας πει αν το κάνουμε σωστά. Χτίστε ενθουσιασμό και κατανόηση.

 

Προετοίμασε τον εαυτό σου
Συζητήστε τις ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν, αλλά και τις ανησυχίες που μπορεί να έχει ένα παιδί με την γραμματεία, την ώρα που κλείνετε το ραντεβού. Το προσωπικό του ιατρείου γνωρίζει την ειδική φρασεολογία που χρησιμοποιούμε. Έτσι θα ξέρετε πως να πείτε την αλήθεια, στην γλώσσα του παιδιού όμως, χωρίς, άθελά σας, να μεταδώσετε τις δικές σας φοβίες. Οι γονείς πρέπει να παρέχουν υποστήριξη παραμένοντας ήρεμοι ενώ βρίσκονται στην αίθουσα οδοντιατρικών εξετάσεων.
Προετοιμάστε τον οδοντίατρο 
Στην πρώτη επίσκεψη, δώστε στον παιδοδοντίατρο πλήρες ιστορικό υγείας του παιδιού σας. Ενημερώστε τον οδοντίατρο εάν το παιδί σας είχε μία προγούμενη αρνητική εμπειρία ή είναι γενικά πολύ αρνητικό με τους γιατρούς.
Προσέξτε πώς αντιδρά το παιδί σας. Πολλοί γονείς είναι σε θέση να μαντέψουν πώς θα ανταποκριθεί το παιδί τους και πρέπει να ενημερώσουν τον οδοντίατρο. Ορισμένες συμπεριφορές μπορεί να σχετίζονται με την ηλικία του παιδιού σας:
 • 10 έως 24 μήνες. Ορισμένα παιδιά που έχουν δεθεί με την ασφάλεια των γονέων, μπορεί να αναστατωθούν όταν χρειαστεί να πραγματοποιήσουν κάποια εξέταση.
 • 2 έως 3 ετών. Ένα παιδί είναι συναισθηματικά δεμένο με τους γονείς του, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμα και έναν σύντομο αποχωρισμό από τους γονείς, ενώ το “όχι” μπορεί να είναι μια συνήθης απάντηση.
 • 3 ετών. Τα παιδιά τριών ετών μπορεί να είναι εντάξει όταν είναι μακριά από τον γονέα όταν κάνουν μια οδοντιατρική εργασία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα περισσότερα παιδιά 3 ετών είναι αρκετά ώριμα για να αποχωριστούν από τους γονείς τους και τότε ο παιδοδοντίατρος παίρνει το ρόλο του δάσκαλου.
 • 4 ετών. Τα περισσότερα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να κάθονται σε άλλο χώρο από τους γονείς, όταν πρόκειται για εξετάσεις και διαδικασίες θεραπείας.
Η πρώτη επίσκεψη
Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού σας στον οδοντίατρο, αποσκοπεί στο να βοηθήσει το παιδί σας να αισθάνεται άνετα μαζί του. Η πρώτη οδοντιατρική επίσκεψη συνιστάται μέχρι την ηλικία των 12 μηνών, ή εντός 6 μηνών από την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και διαρκεί περίπου 15 έως 20 λεπτά. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, η επίσκεψη μπορεί να περιλαμβάνει πλήρη εξέταση των μαλακών ιστών, των ούλων, των δοντιών, των γνάθων και του δαγκώματος ( σύγκλειση) για τον έλεγχο της ανάπτυξης. Από την ηλικία των 3 ετών το παιδί σας επίσης θα κάνει καθαρισμό και φθορίωση. Αυτό περιλαμβάνει το γυάλισμα των δοντιών και την αφαίρεση της πλάκας που σχηματίζεται, αλλά και της πέτρας. Ο παιδοδοντίατρος θα σας δείξει τον κατάλληλο τρόπο να βουρτσίζετε τα δόντια στο σπίτι. Θα σας μιλήσει επίσης για την σημασία του φθορίου.
Η δεύτερη επίσκεψη
Ακριβώς όπως οι ενήλικες, τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες. Ορισμένα παιδιά μπορεί, για ένα χρονικό διάστημα, να χρειάζονται συχνότερες επισκέψεις, όπως κάθε 4 μήνες, αν έχουν έντονο πρόβλημα τερηδόνας. Αυτό μπορεί επίσης να δημιουργήσει άνεση και εμπιστοσύνη στο παιδί. Οι συχνότερες επισκέψεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και ενός προβλήματος ανάπτυξης.