Τραπεζίτες στα Παιδιά: 4 Συμβουλές για Εύκολη Αντιμετώπιση και Ανακούφιση

Περιεχόμενα

Οι τραπεζίτες, γνωστοί και ως γομφίοι, είναι τα πίσω δόντια που εμφανίζονται στα παιδιά καθώς μεγαλώνουν. Η εμφάνισή τους συχνά προκαλεί ανησυχία στους γονείς, καθώς μπορεί να συνοδεύεται από ενοχλήσεις και πόνο. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε πότε βγαίνουν οι τραπεζίτες στα παιδιά, ποια δόντια δεν αλλάζουν και πώς να αντιμετωπίσετε την εμφάνισή τους.

Οι τραπεζίτες συνήθως εμφανίζονται στα παιδιά μεταξύ 6-12 ετών

Πότε Βγαίνουν οι Τραπεζίτες στα Παιδιά;

Τα παιδιά αποκτούν τους πρώτους τραπεζίτες τους, γνωστούς και ως “εξάρες”, συνήθως γύρω στην ηλικία των 6 ετών. Οι δεύτεροι τραπεζίτες, οι “δωδεκάρες”, εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 11-12 ετών. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε παιδί αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό, επομένως μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις στο χρονοδιάγραμμα εμφάνισης των τραπεζιτών.

Ποια Δόντια Δεν Αλλάζουν τα Παιδιά;

Τα παιδιά δεν αλλάζουν τους τραπεζίτες τους. Αυτά τα μόνιμα δόντια παραμένουν στο στόμα εφ’ όρου ζωής.

Σε αντίθεση με τα νεογιλά δόντια, οι τραπεζίτες δεν αντικαθίστανται. Τα παιδιά θα έχουν συνολικά 12 μόνιμους τραπεζίτες – 6 στην επάνω γνάθο και 6 στην κάτω. Επειδή αυτά τα δόντια δεν πρόκειται να αλλάξουν, είναι ζωτικής σημασίας τα παιδιά να μάθουν από νωρίς σχολαστική στοματική υγιεινή για να διατηρήσουν τους τραπεζίτες τους υγιείς.

Συμπτώματα Εμφάνισης Τραπεζιτών

Καθώς οι τραπεζίτες αρχίζουν να βγαίνουν, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν ορισμένα συμπτώματα, όπως:

  • Ευαισθησία ή πόνο στην περιοχή των ούλων
  • Ερυθρότητα και διόγκωση των ούλων
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Απώλεια όρεξης

Η εμφάνιση τραπεζιτών μπορεί να προκαλέσει ενόχληση στα παιδιά, αλλά υπάρχουν τρόποι για ανακούφιση.

Τρόποι Ανακούφισης Συμπτωμάτων

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να ανακουφιστεί από τυχόν δυσφορία που σχετίζεται με την εμφάνιση των τραπεζιτών, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Προσφέρετε μαλακές, δροσερές τροφές όπως γιαούρτι ή παγωτό.
  • Κάντε απαλό μασάζ στα ούλα με ένα καθαρό δάχτυλο ή με μια ειδική οδοντόβουρτσα.
  • Χρησιμοποιήστε ένα παιδικό αναλγητικό εάν ο πόνος επιμένει, μετά από συνεννόηση με τον παιδίατρό σας.
  • Συνεχίστε την τακτική στοματική υγιεινή, όπως το βούρτσισμα των δοντιών με μια μαλακή οδοντόβουρτσα.

Τακτικές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο είναι απαραίτητες για την υγεία των τραπεζιτών και όλων των δοντιών.

Σημασία Οδοντιατρικού Ελέγχου

Καθώς οι τραπεζίτες εμφανίζονται, είναι σημαντικό να συνεχίσετε τις τακτικές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο. Ο οδοντίατρος μπορεί να παρακολουθεί την ανάπτυξη των τραπεζιτών, να ελέγχει για τερηδόνα και να προσφέρει συμβουλές για σωστή στοματική υγιεινή. Μια προληπτική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης υγείας των δοντιών του παιδιού σας.

Μεχρι ποτε βγαζουν δοντια τα παιδια

Τα παιδιά συνήθως ολοκληρώνουν την εμφάνιση των μόνιμων δοντιών τους μέχρι την ηλικία των 12-13 ετών, με εξαίρεση τους φρονιμίτες (σωφρονιστήρες) που μπορεί να εμφανιστούν αργότερα, συχνά μεταξύ 17-21 ετών. Η διαδικασία ξεκινά γύρω στα 6 έτη, όταν τα πρώτα μόνιμα δόντια, συνήθως οι πρώτοι γομφίοι (τραπεζίτες) και οι κεντρικοί τομείς, αρχίζουν να αντικαθιστούν τα νεογιλά δόντια. Τα υπόλοιπα μόνιμα δόντια εμφανίζονται σταδιακά κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, με τους δεύτερους γομφίους να βγαίνουν συνήθως γύρω στα 11-12 έτη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι κάθε παιδί αναπτύσσεται με διαφορετικό ρυθμό, επομένως μπορεί να υπάρχουν ατομικές διαφορές στο χρονοδιάγραμμα εμφάνισης των δοντιών.

Σημασία Οδοντιατρικού Ελέγχου

Η εμφάνιση των τραπεζιτών είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη του παιδιού σας. Κατανοώντας τι να περιμένετε και πώς να αντιμετωπίσετε τυχόν συμπτώματα, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να περάσει αυτή τη διαδικασία με άνεση. Με την κατάλληλη φροντίδα και παρακολούθηση, οι τραπεζίτες του παιδιού σας θα παραμείνουν υγιείς και δυνατοί για πολλά χρόνια.

Με την κατάλληλη φροντίδα από εσάς και τον οδοντίατρο, τα παιδιά σας μπορούν να έχουν υγιή δόντια για μια ζωή.

Συχνές Ερωτήσεις

Τα παιδιά αλλάζουν τους τραπεζίτες τους;

Όχι, οι τραπεζίτες είναι μόνιμα δόντια και δεν αντικαθίστανται.

Πότε βγαίνουν συνήθως τα πίσω δόντια στα παιδιά;

Οι πρώτοι τραπεζίτες εμφανίζονται συνήθως γύρω στην ηλικία των 6 ετών, ενώ οι δεύτεροι μεταξύ 11-12 ετών.

Πώς μπορώ να ανακουφίσω τον πόνο του παιδιού μου κατά την εμφάνιση των τραπεζιτών;

Προσφέρετε μαλακές, δροσερές τροφές, κάντε ήπιο μασάζ στα ούλα και χρησιμοποιήστε ένα παιδικό αναλγητικό εάν χρειάζεται.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρα Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.