Τερηδόνα στα Παιδιά: 6 Κοινές Αιτίες και Εύκολες Λύσεις

Περιεχόμενα

Τερηδόνα στα Παιδιά:Αιτίες

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η τερηδόνα είναι τόσο συχνή στα παιδιά; Ή μήπως ανησυχείτε για την υγεία των δοντιών του δικού σας παιδιού; Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις κύριες αιτίες της τερηδόνας στα παιδιά και θα μάθουμε πώς να την προλάβετε αποτελεσματικά.

Τι είναι η Τερηδόνα και Πώς Επηρεάζει τα Παιδιά;

Η τερηδόνα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες παιδικές ασθένειες παγκοσμίως. Πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί την αποσύνθεση των σκληρών ιστών των δοντιών. Στα παιδιά, η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στα νεογιλά δόντια, επηρεάζοντας σημαντικά την υγεία του στόματος και τη γενική τους ευεξία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, περίπου το 60% των παιδιών ηλικίας 5-6 ετών στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ένα χαλασμένο δόντι. Αυτό το ανησυχητικό ποσοστό υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης αντιμετώπισης.

Σημαντικό: Η τερηδόνα στα παιδιά είναι ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας που απαιτεί την προσοχή όλων μας.

6 Κύριες Αιτίες Τερηδόνας στα Παιδιά

1. Κακή Στοματική Υγιεινή

Η ανεπαρκής ή λανθασμένη στοματική υγιεινή είναι η κύρια αιτία τερηδόνας στα παιδιά. Πολλά παιδιά δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους αρκετά συχνά ή δεν το κάνουν σωστά, επιτρέποντας στα βακτήρια να συσσωρεύονται και να προκαλούν φθορά.

2. Διατροφή Πλούσια σε Ζάχαρη

Τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουν συχνά τα παιδιά είναι γεμάτα ζάχαρη. Τα βακτήρια στο στόμα τρέφονται με αυτή τη ζάχαρη, παράγοντας οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών.

3. Έλλειψη Φθορίου

Το φθόριο είναι ένα φυσικό μέταλλο που ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και τα προστατεύει από την τερηδόνα. Η έλλειψη φθορίου, είτε στο νερό είτε στα προϊόντα στοματικής υγιεινής, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας.

4. Γενετική Προδιάθεση

Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για πιο αδύναμο σμάλτο ή υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων στο στόμα, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στην τερηδόνα.

5. Μη Τακτικές Οδοντιατρικές Επισκέψεις

Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη της τερηδόνας. Δυστυχώς, πολλά παιδιά δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο αρκετά συχνά.

6. Χρήση Μπιμπερό κατά τη Διάρκεια της Νύχτας

Το να αφήνουμε τα μωρά να κοιμούνται με το μπιμπερό γεμάτο γάλα ή χυμό μπορεί να οδηγήσει σε “τερηδόνα του μπιμπερό”, καθώς τα υγρά λιμνάζουν γύρω από τα δόντια για ώρες.

Σημείωση: Η πρόληψη της τερηδόνας ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και απαιτεί συνεχή προσπάθεια και εκπαίδευση.

Εύκολες Λύσεις για την Πρόληψη της Τερηδόνας

Εύκολες Λύσεις για την Πρόληψη της Τερηδόνας

Καθιέρωση Καλής Στοματικής Υγιεινής

  • Βούρτσισμα Δύο Φορές την Ημέρα: Διδάξτε στα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους πρωί και βράδυ για τουλάχιστον δύο λεπτά.
  • Χρήση Οδοντικού Νήματος: Εισάγετε τη χρήση οδοντικού νήματος από μικρή ηλικία για να καθαρίζονται τα μεσοδόντια διαστήματα.
  • Επίβλεψη: Επιβλέπετε το βούρτσισμα μέχρι την ηλικία των 8 ετών για να βεβαιωθείτε ότι γίνεται σωστά.

Υγιεινή Διατροφή

  • Περιορισμός Ζάχαρης: Μειώστε την κατανάλωση γλυκών, αναψυκτικών και επεξεργασμένων τροφών.
  • Πλούσια σε Θρεπτικά Συστατικά: Ενθαρρύνετε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.
  • Σνακ με Προσοχή: Προτιμήστε υγιεινά σνακ, όπως καρότα, μήλα και τυρί.

Χρήση Προϊόντων με Φθόριο

  • Οδοντόκρεμα με Φθόριο: Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού.
  • Στοματικά Διαλύματα: Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο για τη χρήση στοματικών διαλυμάτων με φθόριο.
  • Θεραπείες Φθορίου: Εξετάστε το ενδεχόμενο επαγγελματικών θεραπειών φθορίου στον οδοντίατρο.

Τακτικές Οδοντιατρικές Επισκέψεις

  • Προγραμματισμός Επισκέψεων: Προγραμματίστε οδοντιατρικούς ελέγχους κάθε έξι μήνες.
  • Εκπαίδευση Παιδιού: Εξηγήστε στο παιδί τη σημασία των επισκέψεων για να μειώσετε τον φόβο του οδοντίατρου.
  • Προληπτικές Εφαρμογές: Ζητήστε πληροφορίες για προληπτικές εφαρμογές όπως τα σφραγίσματα οπών και σχισμών.

Σφραγίσματα και Προληπτικές Θεραπείες

  • Σφραγίσματα Οπών και Σχισμών: Εφαρμόζονται στα πίσω δόντια για να αποτρέψουν τη συσσώρευση βακτηρίων.
  • Ενίσχυση Σμάλτου: Θεραπείες που ενισχύουν το σμάλτο και μειώνουν την ευαισθησία στην τερηδόνα.

Συμβουλή: Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη και λιγότερο επώδυνη από τη θεραπεία. Επενδύστε στην υγεία των δοντιών του παιδιού σας από νωρίς!

Αντιμετώπιση Τερηδόνας στα Παιδιά

Εάν το παιδί σας έχει ήδη τερηδόνα, μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές:

  • Σφραγίσματα: Για μικρές κοιλότητες, ο οδοντίατρος αφαιρεί τη φθορά και γεμίζει το δόντι με σφράγισμα.
  • Στεφάνες: Σε πιο εκτεταμένη φθορά, μια στεφάνη μπορεί να καλύψει και να προστατεύσει το δόντι.
  • Εξαγωγή: Σε σοβαρές περιπτώσεις, ειδικά σε νεογιλά δόντια που πρόκειται να πέσουν, η εξαγωγή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.
  • Θεραπεία Ρίζας: Σε περιπτώσεις που η τερηδόνα έχει φτάσει στο νεύρο του δοντιού.

Σημαντικό: Η έγκαιρη θεραπεία της τερηδόνας μπορεί να προλάβει πιο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον, όπως πόνο, λοιμώξεις ή προβλήματα με τα μόνιμα δόντια.

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς αντιμετωπίζεται η τερηδόνα στα παιδιά;

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το στάδιο της τερηδόνας. Μπορεί να περιλαμβάνει σφραγίσματα, στεφάνες ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, εξαγωγή του δοντιού. Η πρόληψη μέσω καλής στοματικής υγιεινής και τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση.

Μπορεί η τερηδόνα να φύγει από μόνη της;

Δυστυχώς, η τερηδόνα δεν φεύγει από μόνη της. Ωστόσο, τα αρχικά στάδια της τερηδόνας (λευκές κηλίδες) μπορούν να αναστραφούν με σωστή υγιεινή και θεραπείες φθορίου. Μόλις σχηματιστεί κοιλότητα, απαιτείται οδοντιατρική επέμβαση.

Είναι απαραίτητο το σφράγισμα σε νεογιλά δόντια;

Ναι, το σφράγισμα σε νεογιλά δόντια μπορεί να είναι απαραίτητο. Τα νεογιλά δόντια παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη της γνάθου και στη διατήρηση του χώρου για τα μόνιμα δόντια. Η θεραπεία της τερηδόνας στα νεογιλά δόντια προλαμβάνει επίσης τον πόνο και τις λοιμώξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού.

Τι πρέπει να κάνω αν το 3χρονο παιδί μου έχει χαλασμένο δόντι;

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε άμεσα έναν παιδοδοντίατρο. Ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, που μπορεί να περιλαμβάνει σφράγισμα ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, στεφάνη ή ακόμα και εξαγωγή. Επίσης, θα σας δώσει συμβουλές για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων.

Συμπέρασμα

Η τερηδόνα στα παιδιά είναι ένα σοβαρό αλλά προλαμβανόμενο πρόβλημα. Με σωστή ενημέρωση, καθιέρωση καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, μπορείτε να προστατεύσετε το παιδί σας από τον πόνο και τις επιπλοκές που προκαλεί η τερηδόνα.

Δράστε Σήμερα: Ξεκινήστε να εφαρμόζετε αυτές τις εύκολες λύσεις και κάντε την υγεία των δοντιών του παιδιού σας προτεραιότητα!

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter

Η παιδοδοντίατρος Βέρα Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.