Πότε χρειάζεται φθορίωση στα παιδιά: 5 ασφαλείς συμβουλές

Περιεχόμενα

Είναι το φθόριο απαραίτητο για τα δόντια του παιδιού σας; Πολλοί γονείς ανησυχούν για τη χρήση φθορίου, αναρωτώμενοι αν είναι πραγματικά απαραίτητο και πότε πρέπει να ξεκινήσουν τη φθορίωση. Ας δούμε πότε είναι όντως χρήσιμο και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια για να προστατέψετε το χαμόγελο του παιδιού σας.

Η σημασία του φθορίου στην οδοντική υγεία των παιδιών

Το φθόριο είναι ένα φυσικό μέταλλο που παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Ενισχύει το σμάλτο των δοντιών, κάνοντάς το πιο ανθεκτικό στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα. Για τα παιδιά, των οποίων τα δόντια βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, το φθόριο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (AAPD), η χρήση φθορίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τερηδόνας κατά 40% έως 60% στα παιδιά. Αυτό το εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής χρήσης φθορίου από μικρή ηλικία.

Η χρήση φθορίου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τερηδόνας στα παιδιά κατά 40% έως 60%.

Από την ανατολή του πρώτου δοντιού

Η φθορίωση θα πρέπει να ξεκινά με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού του μωρού σας. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στους 6 μήνες, αλλά μπορεί να ποικίλλει από μωρό σε μωρό. Σε αυτό το στάδιο, η χρήση φθορίου γίνεται με πολύ μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας.

Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο σε μέγεθος κόκκου ρυζιού. Αυτή η μικροσκοπική ποσότητα είναι αρκετή για να προστατέψει τα πρώτα δόντια του μωρού σας, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής κατάποσης φθορίου.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) συνιστά τη χρήση οδοντόκρεμας με 1000 ppm φθορίου για παιδιά κάτω των 3 ετών. Αυτή η συγκέντρωση είναι αρκετή για να προσφέρει προστασία, ενώ παραμένει ασφαλής ακόμη και αν το μωρό καταπιεί μικρή ποσότητα.

Ξεκινήστε τη φθορίωση με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού, χρησιμοποιώντας οδοντόκρεμα με φθόριο σε μέγεθος κόκκου ρυζιού.

Πώς να βουρτσίζετε τα δόντια του μωρού σας

  • Χρησιμοποιήστε μια μαλακή, παιδική οδοντόβουρτσα.
  • Τοποθετήστε μια ποσότητα οδοντόκρεμας με φθόριο σε μέγεθος κόκκου ρυζιού.
  • Βουρτσίστε απαλά όλες τις επιφάνειες των δοντιών.
  • Επαναλάβετε δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ.

Μην ξεχνάτε ότι σε αυτή την ηλικία, εσείς έχετε τον πλήρη έλεγχο του βουρτσίσματος. Το μωρό σας δεν μπορεί ακόμα να φτύσει την οδοντόκρεμα, οπότε είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε τη σωστή ποσότητα.

Όταν το παιδί μάθει να φτύνει

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται, θα μάθει να φτύνει την οδοντόκρεμα αντί να την καταπίνει. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στα 3 χρόνια, αν και κάθε παιδί αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό.

Όταν το παιδί σας μάθει να φτύνει αποτελεσματικά, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού. Αυτή η μεγαλύτερη ποσότητα προσφέρει περισσότερη προστασία, καθώς τα δόντια του παιδιού σας συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Dental Association, τα παιδιά που χρησιμοποιούν την κατάλληλη ποσότητα οδοντόκρεμας με φθόριο από μικρή ηλικία έχουν 38% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τερηδόνα σε σύγκριση με εκείνα που δεν χρησιμοποιούν φθόριο.

Αυξήστε την ποσότητα οδοντόκρεμας σε μέγεθος μπιζελιού όταν το παιδί σας μάθει να φτύνει, συνήθως γύρω στα 3 χρόνια.

Στατιστικά Στοιχεία Για Τη Φθορίωση Και Την Οδοντική Υγεία

Πώς να διδάξετε στο παιδί σας να φτύνει την οδοντόκρεμα

  • Εξηγήστε με απλά λόγια γιατί πρέπει να φτύνουμε την οδοντόκρεμα.
  • Κάντε το διασκεδαστικό! Μπορείτε να το μετατρέψετε σε παιχνίδι στόχευσης στο νιπτήρα.
  • Επιδείξτε τη διαδικασία και ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας μιμηθεί.
  • Επαινέστε τις προσπάθειές του, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρνει τέλεια στην αρχή.

Θυμηθείτε, η υπομονή είναι το κλειδί. Κάθε παιδί μαθαίνει με τον δικό του ρυθμό, οπότε μην αγχώνεστε αν χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.

Σε περιοχές χωρίς φθοριωμένο νερό

Το φθόριο στο πόσιμο νερό είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης της τερηδόνας σε επίπεδο πληθυσμού. Ωστόσο, δεν έχουν όλες οι περιοχές φθοριωμένο νερό. Αν ζείτε σε μια τέτοια περιοχή, είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον οδοντίατρό σας για εναλλακτικές πηγές φθορίου.

Ρωτήστε τον οδοντίατρο για συμπληρώματα φθορίου. Αυτά μπορεί να είναι σε μορφή σταγόνων, δισκίων ή βερνικιού φθορίου που εφαρμόζεται απευθείας στα δόντια. Ο οδοντίατρός σας θα αξιολογήσει τις ανάγκες του παιδιού σας και θα συστήσει την καταλληλότερη μορφή συμπληρώματος.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, η φθορίωση του νερού μπορεί να μειώσει την τερηδόνα κατά περίπου 25% σε παιδιά και ενήλικες. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να βρείτε εναλλακτικές πηγές φθορίου αν το νερό της περιοχής σας δεν είναι φθοριωμένο.

Το φθόριο στο νερό βοηθά στην πρόληψη τερηδόνας. Σε περιοχές χωρίς φθοριωμένο νερό, συζητήστε με τον οδοντίατρο για εναλλακτικές πηγές φθορίου.

Μετά από επίσκεψη στον οδοντίατρο

Οι τακτικές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των δοντιών του παιδιού σας. Ο παιδοδοντίατρος μπορεί να προτείνει επιπλέον φθορίωση, ειδικά αν το παιδί σας έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

Αυτό γίνεται συνήθως με ειδικό τζελ ή βερνίκι φθορίου που εφαρμόζεται απευθείας στα δόντια στο ιατρείο. Η διαδικασία είναι γρήγορη, ανώδυνη και εξαιρετικά αποτελεσματική στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών.

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Dental Research, η εφαρμογή βερνικιού φθορίου δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο οδηγεί σε μείωση της τερηδόνας κατά 43% στα νεογιλά δόντια και 37% στα μόνιμα δόντια.

Ο παιδοδοντίατρος μπορεί να προτείνει επιπλέον φθορίωση με ειδικό τζελ ή βερνίκι στο ιατρείο, ιδιαίτερα αποτελεσματική για την ενίσχυση του σμάλτου.

Τι να περιμένετε κατά την εφαρμογή φθορίου στο οδοντιατρείο

  • Ο οδοντίατρος θα καθαρίσει και θα στεγνώσει τα δόντια του παιδιού σας.
  • Θα εφαρμόσει το τζελ ή το βερνίκι φθορίου με ένα ειδικό πινέλο.
  • Η διαδικασία διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.
  • Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί να αποφύγει το φαγητό και το ποτό για 30 λεπτά μετά την εφαρμογή.

Μην ξεχνάτε ότι αυτή η επαγγελματική εφαρμογή φθορίου λειτουργεί συμπληρωματικά με την καθημερινή χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο στο σπίτι.

Όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος τερηδόνας

Κάποια παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας λόγω διαφόρων παραγόντων. Παιδιά με προηγούμενη τερηδόνα, για παράδειγμα, χρειάζονται περισσότερη προστασία. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Διατροφή υψηλή σε ζάχαρη και υδατάνθρακες
  • Κακή στοματική υγιεινή
  • Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις
  • Φάρμακα που μειώνουν τη ροή του σάλιου

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι κρίσιμο να συζητήσετε με τον οδοντίατρο για ένα εξατομικευμένο πλάνο φθορίωσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πιο συχνές επαγγελματικές εφαρμογές φθορίου, χρήση στοματικών διαλυμάτων με φθόριο στο σπίτι, ή ακόμα και συνταγογραφούμενα συμπληρώματα φθορίου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Pediatric Dentistry έδειξε ότι τα παιδιά υψηλού κινδύνου που έλαβαν εντατική θεραπεία φθορίου είχαν 80% λιγότερες νέες τερηδόνες σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν τυπική φροντίδα.

Παιδιά με προηγούμενη τερηδόνα ή άλλους παράγοντες κινδύνου χρειάζονται περισσότερη προστασία. Συζητήστε με τον οδοντίατρο για εξατομικευμένο πλάνο φθορίωσης.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο τερηδόνας στο σπίτι

  • Περιορίστε τα σνακ και τα ποτά με ζάχαρη.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει νερό μετά από κάθε γεύμα.
  • Βοηθήστε το παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα.
  • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα καθημερινά μόλις τα δόντια του παιδιού σας αρχίσουν να εφάπτονται.
  • Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι το φθόριο ασφαλές για τα παιδιά;

Ναι, το φθόριο είναι ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σωστά. Οι ποσότητες που συνιστώνται από τους οδοντιάτρους και τους οργανισμούς υγείας είναι προσεκτικά υπολογισμένες για να προσφέρουν τα οφέλη της πρόληψης της τερηδόνας χωρίς κινδύνους.

Τι γίνεται αν το παιδί μου καταπιεί οδοντόκρεμα με φθόριο;

Μικρές ποσότητες οδοντόκρεμας που καταπίνονται κατά λάθος δεν είναι επικίνδυνες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας να φτύνει την οδοντόκρεμα και να επιβλέπετε το βούρτσισμα των δοντιών μέχρι να είστε σίγουροι ότι μπορεί να το κάνει σωστά μόνο του.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για το φθόριο;

Ενώ το φθόριο είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της τερηδόνας, υπάρχουν και άλλες στρατηγικές όπως η χρήση ξυλιτόλης και η σφράγιση των δοντιών. Ωστόσο, αυτές συνήθως χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά και όχι ως αντικατάσταση του φθορίου.

Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτομαι τον οδοντίατρο με το παιδί μου;

Οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν επισκέψεις κάθε έξι μήνες για έλεγχο και καθαρισμό. Ωστόσο, ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει πιο συχνές επισκέψεις αν το παιδί σας έχει αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter

Η παιδοδοντίατρος Βέρα Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.