Φθορίωση Δοντιών Στα Παιδιά

Καθαρισμός & Φθορίωση

Φθορίωση δοντιών στα παιδιά

 

Στον κόσμο της παιδοδοντίας, η προστασία και η πρόληψη της στοματικής υγείας των παιδιών είναι εξαιρετικά σημαντική. Για τον λόγο αυτό, θα εξετάσουμε μια βασική διαδικασία που εφαρμόζεται στα παιδιά για τη διατήρηση της στοματικής τους υγείας: τη φθορίωση των δοντιών.

Όταν μιλάμε για τη στοματική υγεία των παιδιών, η φθορίωση και ο καθαρισμός των δοντιών είναι ζωτικής σημασίας. Από τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών στον καθαρισμό των δοντιών, μέχρι την τακτική εφαρμογή φθορίου, αυτές οι διαδικασίες αποτελούν την βάση για ένα δυνατό και υγιές χαμόγελο.

 

Τι είναι το φθόριο και πως λειτουργεί;

Το φθόριο είναι ένα στοιχείο που βρίσκεται σε χαμηλές ποσότητες σε πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε στην καθημερινότητα μας. Το κύριο του χαρακτηριστικό είναι ότι απορροφάται από την αδαμαντίνη των δοντιών και αλλάζει τη δομή της. Η δομή της αδαμαντίνη είναι κρυσταλλική, με αποτέλεσμα το φθόριο να εισέρχεται στους κρυστάλλους της, καθιστώντας την ανθεκτική στα οξέα που προκαλούν την τερηδόνα.

Επιπλέον, το φθόριο συνδυάζεται με το ασβέστιο που περιέχεται στα δόντια για να δημιουργήσει χημικές ενώσεις, οι οποίες βοηθούν σημαντικά στην αποκατάσταση της αδαμαντίνης ειδικά στις περιπτώσεις που τα οξέα της τερηδόνας προκαλούν ζημιά. Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε πως το φθόριο έχει και αντιμικροβιακή δράση, καθώς εξουδετερώνει μικρόβια και βακτήρια που δημιουργούνται στο στόμα μας. 

Τι είναι η Φθορίωση;

Η φθορίωση είναι η εφαρμογή ειδικών φθοριούχων τζελ για τα δόντια. Αυτά τα τζελ έχουν ευχάριστες γεύσεις και εφαρμόζονται στα δόντια με ένα απλό πινελάκι. Η φθορίωση έχει το καλύτερο αποτέλεσμα όταν το φθόριο εφαρμόζεται αμέσως μετά τον καθαρισμό των δοντιών.

 

Η διαδικασία της φθορίωσης

Η διαδικασία είναι απολύτως ανώδυνη και δεν προκαλεί κανένα είδος ενοχλήσεων στα παιδιά. Τα βήματα της φθορίωσης στα παιδιά είναι απλά:

1. Καθαρισμός των δοντιών

2. Απομόνωση των δοντιών από το σάλιο με ειδικό βαμβάκι

3. Εφαρμογή ειδικών φθοριούχων τζελ

Ο οδοντίατρος εφαρμόζει τζελ με ευχάριστες γεύσεις στα δόντια των παιδιών με πινελάκι.

4.  Το φθόριο μένει στα δόντια για μια ώρα κατά τη διάρκεια της οποίας το παιδί δεν πρέπει να ξεπλύνει το στόμα του, να φάει ή να πιεί νερό.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε φθορίωση στα παιδιά;

Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, η φθορίωση στα παιδιά πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε έξι μήνες. Ωστόσο, αν το παιδί έχει υψηλό κίνδυνο να αναπτύξει τερηδόνα, ο οδοντίατρος μπορεί να προτείνει πιο συχνές φθοριώσεις.

Από ποιά ηλικία ξεκινάμε τη φθορίωση των δοντιών στα παιδιά;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδοδοντίας (AAPD) και την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντίας (EAPD), η φθορίωση των δοντιών θα πρέπει να ξεκινά με το που βγούν τα πρώτα δόντια των παιδιών, από το πρώτο κιόλας έτος της ηλικίας τους. Η τακτική φθορίωση (2 φορές το χρόνο) θα πρέπει σίγουρα να ξεκινήσει στα 3 τους χρόνια, όταν πλέον έχουμ εμφανιστεί όλα τα δόντια.

Ποιά είναι τα οφέλη της φθορίωσης για τα παιδιά;

  • Ενίσχυση στοματικής υγείας 
  • Καταπολέμηση της τερηδόνας
  • Εξουδετέρωση βακτηρίων και μικροβίων του στόματος
  • Ενίσχυση δομής των δοντιών
 

Είναι δυνατή η φθορίωση δοντιών στο σπίτι;

Η διαδικασία της φθορίωσης, γίνεται μόνο στο ιατρείο από τον οδοντίατρο. Παρ’ολα αυτά, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς στο σπίτι για να ενισχύσουν τη πρόσληψη φθορίου. 

Κατανάλωση νερού βρύσης αντί εμφιαλωμένου

Το εμφιαλωμένο νερό δεν περιέχει φθόριο, συνεπώς είναι καλό να μη προτιμάται για τα παιδιά. Το νερό της βρύσης αντίθετα περιέχει φθόριο και συμβάλλει στην ενίσχυση της στοματικής υγείας 

Χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας

Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε παιδικές οδοντόκρεμες με ευχάριστες γεύσεις που είναι εμπλουτισμένες με φθόριο. 

Δισκία φθορίου

Τα δισκία φθορίου σε συνιστώμενηη δοσολογία συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της τερηδόνας. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας για τη σωστή δοσολογία ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας. 

Υπάρχουν παρενέργειες από υπερβολική χορήγηση φθορίου;

Η υπερβολική χορήγηση φθορίου μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία λευκών λεκέδων στα δόντια, που στη συνέχεια μπορεί να μαυρίσουν. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές παρενέργειες.

Προληπτική Φροντίδα Δοντιών

Σωστή Εκπαίδευση Στοματικής Υγείας

Εκτός από τον καθαρισμό και τη φθορίωση, είναι σημαντικό τα παιδιά να μάθουν σωστές τεχνικές βουρτσίσματος και στοματικής υγιεινής. Η διδασκαλία των σωστών συνηθειών από μικρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων στοματικής υγείας στο μέλλον.

Τροφή και Στοματική Υγεία

 

Οι συνήθειες διατροφής ενός παιδιού μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη στοματική του υγεία. Η κατανάλωση τροφών υψηλές σε ζάχαρη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τερηδόνα, ενώ η πρόσληψη υγιεινής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της στοματικής υγείας.

Περιοδικοί Οδοντιατρικοί Έλεγχοι

 

Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων στοματικής υγείας. Η περιοδική επίσκεψη στον οδοντίατρο μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των προβλημάτων στοματικής υγείας, όπως η τερηδόνα.

Προστασία Δοντιών με Sealants

 

Τα sealants, ή αλλιώς επικαλύψεις, είναι μια διαδικασία που αποσκοπεί στην προστασία της επιφάνειας των δοντιών από την τερηδόνα. Τα sealants εφαρμόζονται στα δόντια και δημιουργούν μια προστατευτική επίστρωση που εμποδίζει το σχηματισμό της οδοντικής πλάκας.

Με τον καθαρισμό και τη φθορίωση των δοντιών, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διατηρήσουν υγιή και ισχυρά δόντια για όλη τη ζωή τους. Ας κάνουμε την πρόληψη την πρώτη μας προτεραιότητα και ας φροντίσουμε τη στοματική υγεία των παιδιών μας με την προσοχή που αξίζει.

 

 

 

 

Περιεχόμενα

paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρας Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 21 0610 7200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.