Γιατί χρειάζομαι Παιδοδοντίατρο? Γιατί Δεν Φυτρώνει το Δόντι του Παιδιού Μου;

Περιεχόμενα

Γιατί δεν φυτρώνει το δόντι του παιδιού μου;

Ως γονείς, παρακολουθούμε στενά την ανάπτυξη των παιδιών μας, συμπεριλαμβανομένης και της φύτρωσης των δοντιών τους. Όταν όμως ένα δόντι καθυστερεί να εμφανιστεί, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε: “Χρειάζομαι παιδοδοντίατρο γιατί δεν φυτρώνει το δόντι του παιδιού μου;” Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους ένα δόντι μπορεί να μην φυτρώνει και πότε είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε έναν παιδοδοντίατρο.

Η καθυστέρηση στην οδοντοφυΐα μπορεί να υποδηλώνει σοβαρά προβλήματα που απαιτούν τη βοήθεια παιδοδοντιάτρου.

Φυσιολογική Οδοντοφυΐα

Πριν εξετάσουμε τις αιτίες της καθυστερημένης οδοντοφυΐας, ας δούμε τι θεωρείται φυσιολογικό. Τα πρώτα δόντια συνήθως εμφανίζονται γύρω στους 6 μήνες, αλλά μπορεί να ξεκινήσουν από τους 4 έως τους 12 μήνες. Όλα τα νεογιλά δόντια συνήθως έχουν φυτρώσει έως την ηλικία των 3 ετών. Εάν το παιδί σας βρίσκεται σε αυτό το ηλικιακό εύρος και δεν έχει φυτρώσει κάποιο δόντι, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αιτίες Καθυστερημένης Οδοντοφυΐας

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα δόντι μπορεί να μην φυτρώνει, όπως:

  • Κληρονομικότητα: Εάν οι γονείς είχαν καθυστερημένη οδοντοφυΐα, το παιδί ενδέχεται να κληρονομήσει αυτό το χαρακτηριστικό.
  • Ανεπαρκής χώρος: Η έλλειψη χώρου στη γνάθο μπορεί να εμποδίσει να φυτρώσει  το δόντι.
  • Έλλειψη μόνιμου δοντιού: Σε σπάνιες περιπτώσεις, ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί χωρίς τα μόνιμα δόντια.
  • Ακραία τοποθέτηση: Εάν ένα δόντι βρίσκεται σε ασυνήθιστη θέση, μπορεί να μην φυτρώσει σωστά.
  • Κύστεις ή όγκοι: Ανωμαλίες στη γνάθο μπορούν να παρεμποδίσουν να φυτρώσει το δόντι.

Πότε να Επισκεφτείτε Παιδοδοντίατρο

Εάν το παιδί σας έχει περάσει τα 3α γενέθλιά του και δεν έχει φυτρώσει κάποιο δόντι, ή εάν υπάρχει ένα μεγάλο κενό στα δόντια, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο. Ένας ειδικός μπορεί να αξιολογήσει την κατάσταση και να προτείνει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.

 

Η έγκαιρη παρέμβαση από παιδοδοντίατρο μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα στη στοματική υγεία του παιδιού.

Διάγνωση από Παιδοδοντίατρο

Ο παιδοδοντίατρος θα εξετάσει το στόμα του παιδιού σας και μπορεί να συστήσει ακτινογραφίες για να προσδιορίσει τη θέση και την ανάπτυξη των δοντιών. Αυτό θα βοηθήσει στη διάγνωση τυχόν προβλημάτων και στον σχεδιασμό της κατάλληλης θεραπείας.

Επιλογές Θεραπείας

Ανάλογα με την αιτία της καθυστέρησης, ο παιδοδοντίατρος μπορεί να προτείνει διάφορες θεραπείες:

  • Παρακολούθηση: Εάν η καθυστέρηση είναι ήπια και δεν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα, μπορεί να συστήσει τακτική παρακολούθηση.
  • Χώρος διατήρησης: Εάν λείπει ένα νεογιλό δόντι, ο παιδοδοντίατρος μπορεί να τοποθετήσει μια συσκευή για να διατηρήσει τον χώρο για το μόνιμο δόντι.
  • Χειρουργική αποκάλυψη: Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο παιδοδοντίατρος μπορεί να συστήσει μια χειρουργική επέμβαση για την αποκάλυψη ενός παγιδευμένου δοντιού και τη διευκόλυνση της φύτρωσής του.
  • Ορθοδοντική θεραπεία: Εάν η καθυστέρηση οφείλεται σε κακή ευθυγράμμιση, ο παιδοδοντίατρος μπορεί να συστήσει ορθοδοντική θεραπεία για τη σωστή τοποθέτηση των δοντιών.

Η καθυστέρηση στην οδοντοφυΐα μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, αλλά συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με τη βοήθεια ενός παιδοδοντιάτρου. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα και να διασφαλίσει ένα υγιές χαμόγελο για το παιδί σας. Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με την οδοντοφυΐα του παιδιού σας.

Συχνές Ερωτήσεις

Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου για πρώτη φορά στον παιδοδοντίατρο;

Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνει όταν φυτρώσει το πρώτο δόντι ή μέχρι τα πρώτα γενέθλια.

Είναι φυσιολογικό να μην έχει φυτρώσει ένα δόντι στα 3α γενέθλια;

Ναι, η καθυστέρηση αυτή μπορεί να είναι φυσιολογική, αλλά είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν παιδοδοντίατρο.

Τι μπορώ να κάνω εάν το παιδί μου φοβάται τον παιδοδοντίατρο;

Επιλέξτε έναν φιλικό προς τα παιδιά παιδοδοντίατρο, μιλήστε θετικά για την επίσκεψη και εξηγήστε τη σημασία της στοματικής υγείας.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρα Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.