Γενική Αναισθησία

Ενδοστοματική Κάμερα

Το πεδίο της παιδιατρικής οδοντιατρικής είναι ευρύ και συνεχώς εξελίσσεται. Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της είναι η χρήση της γενικής αναισθησίας για τη θεραπεία παιδιών που αντιμετωπίζουν αύξηση φόβου ή άγχους κατά την παραμονή τους στο ιατρείο.

Τι είναι η Γενική Αναισθησία στην Οδοντιατρική;

 

Η γενική αναισθησία είναι μια πρακτική όπου ο ασθενής τίθεται σε πλήρη αναισθησία, χάνοντας την επίγνωσή του και την ικανότητα να ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα. Στην οδοντιατρική, αυτό μπορεί να γίνει για να διευκολύνει την ολοκλήρωση περίπλοκων οδοντιατρικών επεμβάσεων, ιδιαίτερα σε παιδιά που εμφανίζουν έντονο φόβο ή άγχος.

Ποια Παιδιά Χρειάζονται Γενική Αναισθησία στην Οδοντιατρική;

 

Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες παιδιών που μπορεί να χρειαστούν γενική αναισθησία για οδοντιατρική θεραπεία. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Πολύ μικρά παιδιά με πολλά τερηδόνισμένα δόντια
  • Φοβικοί ασθενείς με δύσκολες και χρονοβόρες οδοντιατρικές θεραπείες
  • Ασθενείς με ειδικές ανάγκες, παιδιά με κινητικά προβλήματα και παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Η γενική αναισθησία μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχή ολοκλήρωση της οδοντιατρικής θεραπείας σε αυτά τα παιδιά.

Πώς Λειτουργεί η Γενική Αναισθησία στην Οδοντιατρική;

 

Κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας, το παιδί τίθεται σε βαθιά κατάσταση αναίσθησης, όπου δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί κανένα ερέθισμα. Αυτό επιτρέπει στον οδοντίατρο να ολοκληρώσει τη θεραπεία χωρίς να προκαλεί δυσφορία ή πόνο στο παιδί. Μετά τη θεραπεία, το παιδί θα ξυπνήσει χωρίς καμία ανάμνηση της διαδικασίας, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον φόβο ή το άγχος που συνδέεται με τις μελλοντικές οδοντιατρικές επισκέψεις.

Πού Πραγματοποιείται η Γενική Αναισθησία στην Οδοντιατρική;

 

Η γενική αναισθησία για οδοντιατρική θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε σε ένα ιατρείο είτε σε νοσοκομειακό περιβάλλον, ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Στην Ελλάδα, οι περισσότρες ιδιωτικές κλινικές  παρέχουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό για την πραγματοποίηση οδοντιατρικών θεραπειών με γενική αναισθησία.

Είναι Ασφαλής η Γενική Αναισθησία στην Οδοντιατρική;

 

Η γενική αναισθησία είναι μια απολύτως ασφαλής μέθοδος, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται από επαγγελματίες με κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η αναπνοή του ασθενούς υποστηρίζεται μηχανικά και το περιβάλλον είναι πλήρως ελεγχόμενο, γεγονός που ελαχιστοποιεί τους κινδύνους.

Επιπλοκές από την αναισθησία σε παιδιά

Η χρήση αναισθησίας  σε παιδιά κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών επεμβάσεων θεωρείται γενικά πολύ ασφαλής, με ελάχιστες πιθανότητες επιπλοκών όταν πραγματοποιείται από έμπειρους παιδοδοντιάτρους. Σύγχρονες τεχνικές, προσεκτικά επιλεγμένα φάρμακα και εξειδικευμένος εξοπλισμός παρακολούθησης εξασφαλίζουν ότι τα παιδιά μπορούν να λάβουν με ασφάλεια την απαραίτητη θεραπεία, διατηρώντας παράλληλα την άνεσή τους. Εκτεταμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι σοβαρές επιπλοκές είναι εξαιρετικά σπάνιες,  παρενέργειες όπως η ναυτία ή η υπνηλία είναι συνήθως παροδικές και εύκολα διαχειρίσιμες. Παρ ‘όλα αυτά, είναι σημαντικό να παρέχετε στον οδοντίατρο ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό του παιδιού σας και να συζητήσετε οποιεσδήποτε ανησυχίες πριν από την επέμβαση, ώστε να μπορεί να εξατομικευτεί το πλάνο αναισθησίας για μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Η Εμπειρία μου ως Παιδοδοντίατρος

 

Ως παιδοδοντίατρος, έχω εμπειρία στην εφαρμογή της γενικής αναισθησίας για οδοντιατρική θεραπεία σε παιδιά. Έχω δουλέψει με πολλά παιδιά που έχουν ανάγκη αυτής της μεθόδου, συμπεριλαμβανομένων παιδιών με ειδικές ανάγκες, παιδιά με σοβαρά ιατρικά προβλήματα και παιδιά που εμφανίζουν έντονο φόβο ή άγχος στο ιατρείο.

Η γενική αναισθησία έχει παράσχει σε αυτά τα παιδιά την ευκαιρία για ασφαλή και επιτυχή οδοντιατρική θεραπεία, ενώ έχει βοηθήσει επίσης στη μείωση του φόβου και του άγχους σχετικά με τις μελλοντικές οδοντιατρικές επισκέψεις.

Συμπέρασμα

 

Η γενική αναισθησία στην οδοντιατρική είναι μια πολύτιμη εργαλειοθήκη για παιδοδοντίατρους. Μπορεί να δώσει στα παιδιά την ευκαιρία για ασφαλή και αποτελεσματική οδοντιατρική θεραπεία, ενώ συγχρόνως μειώνει τον φόβο και το άγχος που μπορεί να συνδέεται με την οδοντιατρική.

Περιεχόμενα

paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρας Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 21 0610 7200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.