Ποιες Τροφές Κάνουν Κακό στα Παιδικά Δόντια; Μάθετε Εδώ

Περιεχόμενα

Τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι κάποιες από τις αγαπημένες λιχουδιές των παιδιών σας μπορεί να βλάπτουν σοβαρά τα δοντάκια τους; Πολλές συνηθισμένες τροφές και αναψυκτικά που καταναλώνουμε καθημερινά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και οξέων που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα, ουλίτιδα και άλλα οδοντικά προβλήματα στα παιδιά. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις πιο επιβλαβείς τροφές και ποτά για τα δόντια των παιδιών και θα δώσουμε συμβουλές για να διατηρήσετε υγιή το χαμόγελο τους.

Τα σακχαρούχα αναψυκτικά είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς των παιδικών δοντιών. Περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, οξέων και χρωστικών που προκαλούν τερηδόνα, λεκέδες και ερεθισμούς στα ούλα.

Πριν μπούμε στις λεπτομέρειες των προβληματικών τροφών, ας δούμε γιατί είναι τόσο κρίσιμη η καλή στοματική υγιεινή για τα παιδιά. Η τερηδόνα είναι μία από τις πιο συχνές παιδικές ασθένειες, επηρεάζοντας τα παιδιά όλων των ηλικιών. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών, πόνο, λοιμώξεις και άλλα σοβαρά προβλήματα.

Επιπλέον, τα προβλήματα στοματικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μάσησης και κατάποσης των τροφών, καθώς και την ομιλία και την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού. Η καλή στοματική υγιεινή από μικρή ηλικία βοηθά στην πρόληψη αυτών των προβλημάτων και διδάσκει υγιεινές συνήθειες που θα διατηρηθούν καθ’ όλη τη ζωή.

Οι πιο επικίνδυνες τροφές για τα παιδικά δόντια

Τώρα που καταλαβαίνουμε τη σημασία της στοματικής υγείας, ας δούμε ποιες είναι οι χειρότερες τροφές και ποτά για τα δοντάκια των παιδιών μας:

  • Σακχαρούχα αναψυκτικά
  • Χυμοί φρούτων
  • Στικς ζάχαρης και καραμέλες
  • Κέικ, γλυκά και μπισκότα
  • Τσιχλόφουσκες
  • Τροφές που κολλάνε στα δόντια

Θα αναλύσουμε τους κινδύνους της καθεμιάς και θα δώσουμε συμβουλές για καλύτερες εναλλακτικές.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΟΥ;

Οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν επισκέψεις ανά 6 μήνες για παιδιά για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό.

Σακχαρούχα Αναψυκτικά

Τα σακχαρούχα αναψυκτικά είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς των παιδικών δοντιών. Περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης, οξέων και χρωστικών που προκαλούν τερηδόνα, λεκέδες και ερεθισμούς στα ούλα.

Ένα κανονικό  αναψυκτικό  355ml μπορεί να περιέχει έως και 39 γραμμάρια ζάχαρης – σχεδόν το ισοδύναμο 10 κουταλιών ζάχαρης! Τα κρυφά οξέα όπως το φωσφορικό οξύ επίσης διαβρώνουν αργά το σμάλτο των δοντιών.

Αντί για αναψυκτικά, προτιμήστε νερό, ανθρακούχο νερό ή χυμούς 100% φρούτων χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Αν πιουν ένα μη επιβλαβές υγρό μετά από αναψυκτικό μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των οξέων.

Χυμοί Φρούτων

Πολλοί γονείς νομίζουν ότι οι χυμοί φρούτων είναι μια υγιεινή επιλογή για παιδιά, αλλά η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη. Οι χυμοί είναι κατάμεστοι από φρουκτόζη (φυσική ζάχαρη φρούτων) η οποία είναι εξίσου επιβλαβής για τα δόντια όπως η απλή ζάχαρη.

Επιπλέον, οι χυμοί έχουν συχνά προστεθεί ζάχαρη και περιέχουν οξέα όπως το κιτρικό και το μηλικό οξύ που μπορεί να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών. Η διαρκής έκθεση των δοντιών σε χυμούς, ειδικά αν το παιδί τους πίνει μέσα από παιδικό μπιμπερό ή παγουράκι, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο τερηδόνας.

Αν θέλετε να δώσετε χυμό στο παιδί σας, προτιμήστε 100% φυσικό χυμό φρούτου χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Αραιώστε τον με νερό και αποφεύγετε την κατανάλωσή του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στικς Ζάχαρης και Καραμέλες

Αυτές οι γλυκές τροφές παρασύρουν πολλά παιδιά λόγω της έντονης γεύσης και της  υφής τους. Δυστυχώς, αποτελούν παγίδα για τερηδόνα, καθώς η ζάχαρη παραμένει κολλημένη στα δόντια για πολλή ώρα.

Τα βακτήρια του στόματος μετατρέπουν τη ζάχαρη σε οξέα που διαβρώνουν σταδιακά το σμάλτο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία τρυπών. Επιπλέον, οι κολλώδεις αυτές τροφές προσκολλώνται εύκολα στις σχισμές και τις γωνίες των δοντιών, όπου είναι δύσκολο να απομακρυνθούν με απλό βούρτσισμα.

Η καλύτερη λύση είναι να αποφεύγετε εντελώς τέτοιες τροφές ή να τις επιτρέπετε μόνο σε ειδικές περιστάσεις ως λιχουδιές. Αν τις καταναλώσει το παιδί, βοηθήστε το να βουρτσίσει τα δόντια του αμέσως μετά.

Κέικ, Γλυκά και Μπισκότα

Πολλά κέικ, κρουασάν, ντόνατς και άλλα αρτοσκευάσματα είναι φορτωμένα με ζάχαρη, βούτυρο και άλλα λιπαρά συστατικά που μπορούν να βλάψουν τα δοντάκια των παιδιών. Η ζάχαρη προκαλεί οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο, ενώ τα λίπη συχνά αφήνουν ένα επίμονο λιπαρό στρώμα που καλύπτει τα δόντια.

Τα μπισκότα είναι ιδιαίτερα προβληματικά επειδή τεμαχίζονται σε μικρά κομματάκια που παγιδεύονται εύκολα στις σχισμές και τις εσοχές των δοντιών. Εκεί οι ζάχαρες αποικοδομούνται αργά από τα βακτήρια του στόματος, παράγοντας οξέα για πολλές ώρες.

Αντί για τέτοιες τροφές, προτιμήστε φρέσκα φρούτα, λίγα ξηρούς καρπούς ή φυτικά σνακ. Αν επιτρέψετε στο παιδί να φάει ένα κέικ ή μπισκότα, βοηθήστε το να βουρτσίσει καλά τα δόντια του αμέσως μετά.

Τσιχλόφουσκες

Αν και φαίνονται αθώες, οι τσιχλόφουσκες αποτελούν απροσδόκητα επικίνδυνη απειλή για τα δόντια των παιδιών. Το κύριο συστατικό τους είναι η ζελατίνη, που παράγεται από ζωικό κολλαγόνο. Όταν μασιέται, σβόλους της κολλώδους αυτής ουσίας παγιδεύονται στις σχισμές και τις εσοχές των δοντιών.

Καθώς τα ζαχαρένια τσιχλόφουσκες διαλύονται σταδιακά από τα σάλια, απελευθερώνουν ζάχαρες και οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο για πολλές ώρες. Είναι πολύ δύσκολο να απομακρυνθούν πλήρως με απλό βούρτσισμα.

Η καλύτερη λύση είναι να αποφεύγετε εντελώς αυτά τα σνακ ή να τα επιτρέπετε μόνο σε ειδικές περιπτώσεις. Αν το παιδί φάει τσιχλόφουσκες, χρειάζεται βαθύ βούρτσισμα και ενδεχομένως χρήση οδοντικού νήματος για πλήρη απομάκρυνση των υπολειμμάτων.

Τροφές που Κολλάνε στα Δόντια

Πολλά σνακ και γεύματα όπως ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, ζυμαρικά και κρέας μπορούν να αφήνουν υπολείμματα κολλημένα στα δόντια. Αυτά αποτελούν θρεπτικό υπόστρωμα για τα βακτήρια να πολλαπλασιάζονται και να παράγουν οξέα.

Οι σπόροι και τα φιστίκια είναι ιδιαίτερα προβληματικά καθώς οι ινώδεις ουσίες τους απομένουν παγιδευμένες στις εσοχές και τις σχισμές των δοντιών ακόμα και μετά από βούρτσισμα.

Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, βοηθήστε το παιδί να ξεπλένει καλά το στόμα του με νερό μετά από τέτοιου είδους τροφές. Επίσης, φροντίστε να βουρτσίζει τα δόντια του σχολαστικά ή να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα για να απομακρύνει τυχόν υπολείμματα.

Συμβουλές για Υγιεινή Διατροφή

Ενώ είναι σημαντικό να αποφεύγουμε τις πολύ βλαβερές τροφές, μια ισορροπημένη διατροφή είναι επίσης κρίσιμη για την υγεία των δοντιών. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Προωθήστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο όπως γιαούρτι, τυρί και πράσινα φυλλώδη λαχανικά για δυνατότερα δόντια.
  • Δώστε φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C όπως πορτοκάλια, φράουλες και πιπεριές για υγιή ούλα.
  • Περιορίστε αλμυρά και ξινά σνακ που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών.
  • Προσφέρετε νερό ή γάλα για να ξεπλένουν τα παιδιά τα δόντια τους μεταξύ γευμάτων.
  • Αποφεύγετε να τους δίνετε σακχαρούχα αναψυκτικά, χυμούς ή γλυκά απευθείας πριν τον ύπνο.
Ρουτίνα Στοματικής Υγιεινής

Εκτός από τη σωστή διατροφή, είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής από πολύ νωρίς:

  • Βούρτσισμα δοντιών δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ) για τουλάχιστον 2 λεπτά.
  • Χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας και οδοντόκρεμας κατάλληλης για παιδιά.
  • Χρήση οδοντικού νήματος ή ειδικών βουρτσάκων απομάκρυνσης υπολειμμάτων.
  • Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό.
  • Αποφυγή συνηθειών όπως μάσημα μολυβιών/νυχιών που βλάπτουν τα δόντια.

Επιπλέον, δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας ακολουθώντας οι ίδιοι μια υγιεινή ρουτίνα στοματικής υγιεινής.

Επισκέψεις στον Οδοντίατρο

Ακόμη και με προσεκτική διατροφή και ρουτίνα στοματικής υγιεινής, είναι πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα στα δόντια των παιδιών. Γι’ αυτό οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες για:

  • Έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τερηδόνας, ουλίτιδας ή άλλων παθήσεων.
  • Επαγγελματικό καθαρισμό για απομάκρυνση πλακών και υπολειμμάτων.
  • Εφαρμογή φθορίου για ενίσχυση του σμάλτου.
  • Παροχή οδηγιών για σωστή στοματική υγιεινή.

Οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν την πρώτη επίσκεψη μεταξύ 6 μηνών και 1 έτους και μετά επισκέψεις ανά 6 μήνες για προληπτικό έλεγχο.

Μπορείτε να καθαρίζετε απαλά τα ουλάκια του μωρού με ένα καθαρό, υγρό πανάκι μετά από κάθε γεύμα. Καθώς μεγαλώνει, εισάγετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα κατάλληλη για βρέφη.

Τα παιδικά δοντάκια είναι πολύ ευάλωτα σε βλάβες από πολλές συνηθισμένες τροφές και ποτά. Σακχαρούχα αναψυκτικά, χυμοί, γλυκίσματα, κέικ και τσιχλόφουσκες είναι μερικές από τις χειρότερες επιλογές που μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα, ερεθισμούς και διάβρωση του σμάλτου.

Ωστόσο, με τη σωστή ενημέρωση και προσοχή, είναι δυνατόν να προστατεύσουμε το πολύτιμο χαμόγελο των παιδιών μας. Μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνες και νερό, καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι τα κλειδιά για υγιή και γερά δόντια σε όλη τη ζωή.

Ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αποκτήσουν θετική στάση για τη στοματική τους υγεία από μικρή ηλικία, δείχνοντας το σωστό παράδειγμα. Ακόμη και μικρές αλλαγές στις διατροφικές επιλογές και τις συνήθειες σήμερα μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής και την αυτοπεποίθησή τους αργότερα!

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορώ να δίνω στο παιδί μου 100% φυσικό χυμό φρούτων;

Οι 100% φυσικοί χυμοί είναι καλύτεροι από τα σακχαρούχα αναψυκτικά, αλλά εξακολουθούν να είναι πλούσιοι σε φρουκτόζη και οξέα που μπορούν να βλάψουν το σμάλτο. Αραιώστε τους με νερό και αποφύγετε την κατανάλωσή τους για πολλές ώρες.

Μπορούν τα παιδιά να τρώνε γιαούρτι με φρούτα;

Το γιαούρτι είναι εξαιρετική πηγή ασβεστίου για δυνατά δόντια. Ωστόσο, τα γιαούρτια με πολλά φρούτα ή ζάχαρη πρέπει να αποφεύγονται. Προτιμήστε απλό, αγνό γιαούρτι και προσθέστε λίγα φρέσκα φρούτα.

Είναι οκ να δίνω στα παιδιά μου μαλακές καραμέλες;

Όχι, οι καραμέλες είναι από τις χειρότερες επιλογές για τα δόντια καθώς η ζάχαρη παραμένει κολλημένη για ώρες. Αποφύγετε τις αν είναι δυνατόν ή βοηθήστε το παιδί να βουρτσίσει αμέσως μετά.

Είναι ασφαλή τα αναψυκτικά διαίτης/light;

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά διαίτης δεν περιέχουν ζάχαρες, αλλά εξακολουθούν να είναι όξινα και να διαβρώνουν το σμάλτο σταδιακά. Είναι προτιμότερο να αποφεύγονται και να προτιμάται απλό νερό

Πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο;

Οι περισσότεροι οδοντίατροι συνιστούν επισκέψεις ανά 6 μήνες για παιδιά για προληπτικό έλεγχο και καθαρισμό. Η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνει μεταξύ 6 μηνών και 1 έτους.

 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρα Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.