Τρίξιμο των δοντιών στα παιδιά

Περιεχόμενα

Φαινόμενο τρίξιμο δοντιών στα παιδιά: Ο Βρυγμός

Το φαινόμενο της τρίξιμο των δοντιών ή κατά την ιατρική ορολογία, ο βρυγμός, μπορεί να ανησυχήσει τους γονείς. Τα πρώτα δόντια των παιδιών είναι πολύτιμα, και η ιδέα ότι τα τρίζουν μπορεί να προκαλέσει ανησυχία. Ωστόσο, αντίθετα από αυτό που ίσως νομίζουμε, το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο και στην πλειονότητα των περιπτώσεων ακίνδυνο.

Τι είναι ο Βρυγμός

Ο βρυγμός, γνωστός και ως τριβή των δοντιών, αναφέρεται στην ασυνείδητη διαδικασία σφίξης της κατώτερης και της ανώτερης γνάθου, και την άκρως επιβλαβή τριβή των δοντιών μεταξύ τους μέσω της εκκεντρικής κίνησης των γναθών.

Ο βρυγμός μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες, την ημερήσια τριβή των δοντιών, που είναι κυρίως το τρίξιμο των δοντιών και την νυχτερινή τριβή δοντιών, που εστιάζει περισσότερο στο σφίξιμο των γναθών.

Γιατί τα Παιδιά Τρίζουν τα Δόντια τους;

Ο βρυγμός στα παιδιά συνδέεται συνήθως με έναν συνδυασμό ψυχολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, καθώς και με την κληρονομικότητα, προερχόμενη από το οικογενειακό ιστορικό.

Πιθανές Αιτίες της Εμφάνισης Βρυγμού στα Βρέφη

Στα βρέφη, που είναι μέχρι την ηλικία των τριών ετών, ο βρυγμός είναι πιο έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας και συχνά συνδέεται με την εμφάνιση των πρώτων δοντιών.

Πιθανές Αιτίες της Εμφάνισης Βρυγμού σε Παιδιά Νηπιακής Ηλικίας

Η εμφάνιση του βρυγμού σε παιδιά νηπιακής ηλικίας είναι πολυπαραγοντική. Νηπιά που παρουσιάζουν βρυγμό μπορεί να διατρέχουν ψυχολογική πίεση, όπως αυτή της αποχώρησης από τους γονείς ή της προσαρμογής στο νηπιαγωγείο.

Πιθανές Αιτίες της Εμφάνισης Βρυγμού σε Παιδιά Σχολικής Ηλικίας

Σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ο βρυγμός μπορεί να συνδέεται με την οδοντική ανάπτυξη και την διαμόρφωση της μόνιμης οδοντοφυίας. Αυξημένο στρες λόγω σχολικών υποχρεώσεων, έλλειψη ύπνου και υπερένταση μπορεί επίσης να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τον βρυγμό.

Ο Βρυγμός και οι Πιθανές Επιπτώσεις στην Υγεία των Δοντιών

Η πλειονότητα των παιδιών με βρυγμό δεν υποφέρουν από μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των δοντιών τους. Ωστόσο, σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις, ο βρυγμός μπορεί να προκαλέσει:

  • Φθορά στα μόνιμα ή τα νεογιλά δόντια.
  • Πόνος στους μύες ή τις αρθρώσεις της γνάθου, που εμφανίζεται κατά τη διάνοιξη του στόματος ή κατά τη μάσηση.
  • Πρωινοί πονοκέφαλοι.
  • Κατάγματα στις εμφράξεις των δοντιών, αν υπάρχουν στη στοματική κοιλότητα.

Θεραπευτική Προσέγγιση της Τριβής Δοντιών στα Παιδιά

Παρόλο που ο βρυγμός είναι μια σχετικά συνηθισμένη συμπεριφορά στα παιδιά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η επέμβαση για την αντιμετώπισή του.

Διαχείριση του Άγχους

Η διαχείριση του άγχους είναι καίρια στην αντιμετώπιση του βρυγμού. Η υποστήριξη των παιδιών να αντιμετωπίσουν το άγχος τους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό της τριβής των δοντιών.

Νάρθηκες Βρυγμού

Οι νάρθηκες βρυγμού είναι μια αποτελεσματική λύση για την προστασία των δοντιών από την υπερβολική τριβή. Αυτοί οι νάρθηκες θα πρέπει να προσαρμόζονται από ειδικό οδοντίατρο και να φοριούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Φαρμακευτική Αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή είναι απαραίτητη μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του οξέος πόνου.

Μην ξεχνάτε ότι η σωστή αντιμετώπιση του βρυγμού πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεργασία με τον παιδοδοντίατρο.

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρας Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.