Γιατί το Παιδί μου Τρίζει τα Δόντια; Πλήρης Οδηγός για τον Παιδικό Βρυγμό

Περιεχόμενα

Έχετε παρατηρήσει το παιδί σας να τρίζει τα δοντάκια του κατά τη διάρκεια της ημέρας ή του ύπνου; Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως βρυγμός, είναι στην πραγματικότητα μια πολύ συχνή συνήθεια στα παιδιά. Παρόλο που μπορεί να ανησυχεί τους γονείς, σπάνια αποτελεί λόγο για σοβαρή ανησυχία. Σε αυτόν τον πλήρη οδηγό, θα εξερευνήσουμε τις αιτίες, τις επιπτώσεις και τους τρόπους αντιμετώπισης του βρυγμού στα παιδιά.

Τι είναι ο Βρυγμός και ποια τα Αίτια στα Παιδιά;

Ο βρυγμός αναφέρεται στο ασυνείδητο τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών μεταξύ τους. Μπορεί να συμβεί είτε κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε του ύπνου του παιδιού. Στα βρέφη, ο βρυγμός συχνά συνδέεται με την ανατολή των πρώτων δοντιών και το ενοχλητικό μάσημα που τη συνοδεύει. Στα μεγαλύτερα παιδιά, ο βρυγμός μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως:

  • Στρες ή άγχος (π.χ. αποχωρισμός γονέων, πίεση στο σχολείο)
  • Διαταραχές ύπνου ή αποφρακτική άπνοια
  • Πόνος από δόντια που μεγαλώνουν ή ορθοδοντική θεραπεία
  • Άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως αλλεργίες ή αυτισμός
  • Διαταραχές ομιλίας ή σιελόρροιας
  • Κληρονομικότητα

Πότε Πρέπει να Ανησυχήσω για τον Βρυγμό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο παιδικός βρυγμός δεν είναι επικίνδυνος και περνάει αυτόματα με την ηλικία. Ωστόσο, καλό είναι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο ή παιδοδοντίατρο αν:

  • Το τρίξιμο των δοντιών συνεχίζεται μετά την ηλικία των 7 ετών.
  • Παρατηρείτε φθορά στο σμάλτο των δοντιών του παιδιού.
  • Το παιδί παραπονιέται για πόνο στη γνάθο ή πονοκεφάλους μετά τον ύπνο.
  • Διαπιστώνετε αιμορραγία ή τραυματισμό στα ούλα.
  • Ο βρυγμός επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο του παιδιού.

 

Πώς να Αντιμετωπίσετε τον Βρυγμό στο Σπίτι Αν ο βρυγμός δεν είναι παροδικός ή επίμονος, υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να τον διαχειριστείτε στο σπίτι:

  • Βοηθήστε το παιδί να διαχειρίζεται το στρες με χαλαρωτικές τεχνικές.
  • Εφαρμόστε θερμές ή ψυχρές κομπρέσες στην περιοχή της γνάθου.
  • Αποφύγετε σκληρές τροφές ή τσιχλόφουσκες που μπορεί να επιδεινώσουν τον βρυγμό.
  • Χρησιμοποιήστε ένα μαλακό νάρθηκα βρυγμού τη νύχτα για προστασία.
Στα βρέφη, ο βρυγμός συχνά συνδέεται με την ανατολή των πρώτων δοντιών και το ενοχλητικό μάσημα που τη συνοδεύει.
τρίξιμο των δοντιών

Θεραπείες και Λύσεις από Ειδικούς

Αν ο βρυγμός είναι επίμονος και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί παρέμβαση από ειδικούς επαγγελματίες υγείας. Ορισμένες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

  • Νάρθηκες βρυγμού προσαρμοσμένοι από οδοντίατρο: Αυτές οι ειδικές ναρθηκοειδείς συσκευές τοποθετούνται στα δόντια κατά τον ύπνο για να διατηρούν τις γνάθους σε χαλαρή θέση και να αποτρέπουν το τρίξιμο.
  • Φυσιοθεραπεία γνάθου: Ασκήσεις φυσιοθεραπείας και μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στην άνεση και τον σωστό συντονισμό των μυών της γνάθου.
  • Συμβουλευτική διαχείρισης άγχους: Αν ο βρυγμός προκαλείται από στρες, η συμβουλευτική και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωσή του.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Σε σπάνιες και ακραίες περιπτώσεις, όπως για ανακούφιση από πολύ έντονο πόνο, ο γιατρός μπορεί να συστήσει αγωγή με μυοχαλαρωτικά ή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
  • Ορθοδοντική θεραπεία: Αν ο βρυγμός σχετίζεται με προβλήματα στη σύγκλειση των δοντιών, ένας ορθοδοντικός νάρθηκας μπορεί να βοηθήσει.

 

Σημαντικό είναι να μην επιχειρήσετε αυτές τις θεραπείες μόνοι σας στο σπίτι. Συμβουλευτείτε πάντα έναν επαγγελματία οδοντίατρο ή παιδοδοντίατρο για την κατάλληλη διάγνωση και πρόταση θεραπείας.

Ο βρυγμός είναι μια κοινή κατάσταση στα παιδιά που σπάνια αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Συνδέεται με τη φυσική ανάπτυξη των δοντιών, το στρες και διάφορες άλλες καταστάσεις. Μπορείτε να τον διαχειριστείτε στο σπίτι με απλές τεχνικές χαλάρωσης, αλλά συμβουλευτείτε έναν ειδικό για πιο σοβαρές περιπτώσεις ή μόνιμα συμπτώματα. Με την κατάλληλη προσοχή και θεραπεία, τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν αυτή τη φάση χωρίς μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην οδοντική τους υγεία.

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Είναι επικίνδυνος ο βρυγμός για τα δόντια του παιδιού;

Όχι, γενικά ο βρυγμός δεν είναι επικίνδυνος αν δεν είναι έντονος και συστηματικός. Ωστόσο μπορεί με την πάροδο του χρόνου να φθείρει το σμάλτο των δοντιών.

Πότε αρχίζει και πότε σταματάει ο βρυγμός;

Μπορεί να αρχίσει μετά την ηλικία του ενός έτους όταν εμφανίζονται τα πρώτα δοντάκια. Σταματά συνήθως μετά την ηλικία των 6-7 ετών.

Μεταδίδεται ο βρυγμός από παιδί σε παιδί;

Όχι, ο βρυγμός δεν είναι μεταδοτική πάθηση. Μπορεί όμως να “κολλήσει” ως συμπεριφορά αν ένα παιδί βλέπει άλλο να τρίζει τα δόντια.

Συνδέεται με την παχυσαρκία ή άλλα προβλήματα υγείας;

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τον παιδικό βρυγμό με παιδική παχυσαρκία και διαταραχές όπως ο αυτισμός. Περισσότερη έρευνα χρειάζεται.

Είναι κληρονομικός ο βρυγμός;

Ναι, φαίνεται να υπάρχει κάποια γενετική συνιστώσα, καθώς είναι πιο συχνός σε παιδιά με γονείς που τρίζουν τα δόντια.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρα Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.