Τερηδόνα στα Παιδιά: 6 Κοινές Αιτίες και Εύκολες Λύσεις

Περιεχόμενα

Τερηδόνα στα Παιδιά:Αιτίες

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η τερηδόνα είναι τόσο συχνή στα παιδιά; Ή μήπως ανησυχείτε για την υγεία των δοντιών του δικού σας παιδιού; Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τις κύριες αιτίες της τερηδόνας στα παιδιά και θα μάθουμε πώς να την προλαμβάνουμε αποτελεσματικά.

Τι είναι η Τερηδόνα και Πώς Επηρεάζει τα Παιδιά;

Η τερηδόνα είναι μια από τις πιο συχνές χρόνιες παιδικές ασθένειες παγκοσμίως. Πρόκειται για μια βακτηριακή λοίμωξη που προκαλεί την αποσύνθεση των σκληρών ιστών των δοντιών. Στα παιδιά, η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και στα νεογιλά δόντια, επηρεάζοντας σημαντικά την υγεία του στόματος και τη γενική τους ευεξία.

Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, περίπου το 60% των παιδιών ηλικίας 5-6 ετών στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ένα χαλασμένο δόντι. Αυτό το ανησυχητικό ποσοστό υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης αντιμετώπισης.

“Η τερηδόνα στα παιδιά είναι ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας που απαιτεί την προσοχή όλων μας.”

6 Κοινές Αιτίες Τερηδόνας στα Παιδιά

1. Κακή Στοματική Υγιεινή

Η ανεπαρκής ή λανθασμένη στοματική υγιεινή είναι η κύρια αιτία τερηδόνας στα παιδιά. Πολλά παιδιά δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους αρκετά συχνά ή δεν το κάνουν σωστά, επιτρέποντας στα βακτήρια να συσσωρεύονται και να προκαλούν φθορά.

2. Διατροφή Πλούσια σε Ζάχαρη

Τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που καταναλώνουν συχνά τα παιδιά είναι γεμάτα ζάχαρη. Τα βακτήρια στο στόμα τρέφονται με αυτή τη ζάχαρη, παράγοντας οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών.

3. Έλλειψη Φθορίου

Το φθόριο είναι ένα φυσικό μέταλλο που ενισχύει το σμάλτο των δοντιών και τα προστατεύει από την τερηδόνα. Η έλλειψη φθορίου, είτε στο νερό είτε στα προϊόντα στοματικής υγιεινής, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τερηδόνας.

4. Γενετική Προδιάθεση

Μερικά παιδιά μπορεί να έχουν γενετική προδιάθεση για πιο αδύναμο σμάλτο ή υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων στο στόμα, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στην τερηδόνα.

5. Μη Τακτικές Οδοντιατρικές Επισκέψεις

Οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι είναι απαραίτητοι για την έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη της τερηδόνας. Δυστυχώς, πολλά παιδιά δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο αρκετά συχνά.

6. Χρήση Μπιμπερό κατά τη Διάρκεια της Νύχτας

Το να αφήνουμε τα μωρά να κοιμούνται με το μπιμπερό γεμάτο γάλα ή χυμό μπορεί να οδηγήσει σε “τερηδόνα του μπιμπερό”, καθώς τα υγρά λιμνάζουν γύρω από τα δόντια για ώρες.

“Η πρόληψη της τερηδόνας ξεκινά από τη βρεφική ηλικία και απαιτεί συνεχή προσπάθεια και εκπαίδευση.”

Εύκολες Λύσεις για την Πρόληψη της Τερηδόνας

Εύκολες Λύσεις για την Πρόληψη της Τερηδόνας

Καθιέρωση Καλής Στοματικής Υγιεινής

Διδάξτε στα παιδιά σας να βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά κάθε φορά. Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα με φθόριο κατάλληλη για την ηλικία τους.

Υγιεινή Διατροφή

Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης και ενθαρρύνετε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.

Χρήση Προϊόντων με Φθόριο

Εκτός από την οδοντόκρεμα με φθόριο, συζητήστε με τον οδοντίατρό σας για επιπλέον θεραπείες φθορίου, όπως βερνίκια ή στοματικά διαλύματα.

Τακτικές Οδοντιατρικές Επισκέψεις

Προγραμματίστε τακτικούς ελέγχους στον οδοντίατρο, ιδανικά κάθε έξι μήνες, ξεκινώντας από την ηλικία του ενός έτους.

Σφραγίσματα και Προληπτικές Θεραπείες

Εξετάστε το ενδεχόμενο σφραγισμάτων για τα πίσω δόντια του παιδιού σας, τα οποία είναι πιο ευάλωτα στην τερηδόνα.

“Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη και λιγότερο επώδυνη από τη θεραπεία. Επενδύστε στην υγεία των δοντιών του παιδιού σας από νωρίς!”

Αντιμετώπιση Τερηδόνας στα Παιδιά

Εάν το παιδί σας έχει ήδη τερηδόνα, μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές:

  • Σφραγίσματα: Για μικρές κοιλότητες, ο οδοντίατρος μπορεί να αφαιρέσει τη φθορά και να γεμίσει το δόντι με ένα σφράγισμα.
  • Στεφάνες: Για πιο εκτεταμένη φθορά, μπορεί να χρειαστεί μια στεφάνη για να καλύψει και να προστατεύσει το δόντι.
  • Εξαγωγή: Σε σοβαρές περιπτώσεις, ειδικά σε νεογιλά δόντια που πρόκειται να πέσουν, η εξαγωγή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

“Η έγκαιρη θεραπεία της τερηδόνας μπορεί να προλάβει πιο σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.”

Συχνές Ερωτήσεις

Πώς αντιμετωπίζεται η τερηδόνα στα παιδιά; 

 Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το στάδιο της τερηδόνας. Μπορεί να περιλαμβάνει σφραγίσματα, στεφάνες ή, σε σοβαρές περιπτώσεις, εξαγωγή του δοντιού. Η πρόληψη μέσω καλής στοματικής υγιεινής και τακτικών οδοντιατρικών ελέγχων είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση.

Μπορεί η τερηδόνα να φύγει από μόνη της; 

Δυστυχώς, η τερηδόνα δεν φεύγει από μόνη της. Ωστόσο, τα αρχικά στάδια της τερηδόνας (λευκές κηλίδες) μπορούν να αναστραφούν με σωστή υγιεινή και θεραπείες φθορίου. Μόλις σχηματιστεί κοιλότητα, απαιτείται οδοντιατρική επέμβαση.

Είναι απαραίτητο το σφράγισμα σε νεογιλά δόντια; 

 Ναι, το σφράγισμα σε νεογιλά δόντια μπορεί να είναι απαραίτητο. Τα νεογιλά δόντια παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη της γνάθου και στη διατήρηση του χώρου για τα μόνιμα δόντια. Η θεραπεία της τερηδόνας στα νεογιλά δόντια προλαμβάνει επίσης τον πόνο και τις λοιμώξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού.

Τι πρέπει να κάνω αν το 3 χρονο παιδί μου έχει χαλασμένο δόντι;

 Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε άμεσα έναν παιδοδοντίατρο. Ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, που μπορεί να περιλαμβάνει σφράγισμα ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, στεφάνη ή ακόμα και εξαγωγή. Επίσης, θα σας δώσει συμβουλές για την πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρα Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.