Προληπτικές Επικαλύψεις

Προληπτικές Επικαλύψεις σε Παιδιά

Προληπτική Επίστρωση Δοντιών για Παιδιά: Πρόληψη της Τερηδόνας


Μια από τις σημαντικότερες πτυχές στην παιδοδοντιατρική είναι η πρόληψη της τερηδόνας, και για αυτό, η προληπτική επίστρωση των δοντιών των παιδιών παίζει καίριο ρόλο.

Τι είναι η προληπτική επίστρωση δοντιών;


Η προληπτική επίστρωση των δοντιών είναι μια λεπτή επικάλυψη από υγρή ρητίνη, που τοποθετείται στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών. Είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που έχει στόχο να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας πάνω από το δόντι.

Γιατί είναι σημαντική η προληπτική επίστρωση;


Η προληπτική επίστρωση των δοντιών τοποθετείται για την πρόληψη της τερηδόνας. Τα μικρόβια και τα απομεινάρια τροφής μπορούν να παγιδεύονται στις αυλακώσεις και τις κοιλότητες των δοντιών και να προκαλούν τερηδόνα. Η προληπτική επίστρωση δημιουργεί μια επιφάνεια που είναι δύσκολο να προσκολληθούν τα μικρόβια και τα υπολείμματα τροφής, προσφέροντας έτσι προστασία.

Πώς τοποθετούνται οι προληπτικές επικαλύψεις;


Η διαδικασία τοποθέτησης της προληπτικής επίστρωσης δοντιών περιλαμβάνει τα εξής βήματα:

  1. Καθαρισμός του δοντιού: Το δόντι καθαρίζεται προκειμένου να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα τροφής ή πλάκα.
  2. Στέγνωση του δοντιού: Το δόντι στεγνώνει και τοποθετείται βαμβάκι γύρω από το δόντι, ώστε να παραμένει στεγνό.
  3. Αδροποίηση της επιφάνειας του δοντιού: Τοποθετείται ένα διάλυμα στο δόντι, που κάνει την επιφάνεια λίγο τραχιά. Είναι πιο εύκολο για την επικάλυψη να κολλήσει σε μια ελαφρώς τραχιά επιφάνεια.
  4. Ξέπλυμα και στέγνωμα του δοντιού: Το δόντι ξεπλένεται και στεγνώνει. Στη συνέχεια τοποθετείται νέο βαμβάκι γύρω από το δόντι, ώστε να παραμένει στεγνό.
  5. Εφαρμογή της επίστρωσης: Η επίστρωση εφαρμόζεται ως υγρό. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ειδικό φως για να βοηθήσει την επίστρωση να σκληρύνει.
  6. Ολοκλήρωση της διαδικασίας: Η προληπτική επίστρωση είναι στη θέση της!

 

Τι προκαλεί την τερηδόνα;


Τα μικρόβια στο στόμα χρησιμοποιούν τη ζάχαρη από τα τρόφιμα και τα ποτά για να παράγουν οξέα. Με την πάροδο του χρόνου, τα οξέα μπορούν να δημιουργήσουν μια κοιλότητα στο δόντι. Φυσικά ένα υγιές δόντι είναι το καλύτερο δόντι. Επομένως, είναι σημαντικό να αποτρέψετε τη φθορά. Γι’ αυτό οι επικαλύψεις είναι τόσο σημαντικές.

Γιατί τα πίσω δόντια φθείρονται τόσο εύκολα;


Οι μασητικές επιφάνειες των οπίσθιων δοντιών είναι τραχιές και ανώμαλες, επειδή έχουν μικρές κοιλότητες και αυλακώσεις. Τρόφιμα και μικρόβια μπορεί να κολλήσουν στις κοιλότητες και τις αυλακώσεις και να παραμείνουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή οι τρίχες της οδοντόβουρτσας δεν μπορούν να τις βουρτσίσουν.

Ποιος πρέπει να πάρει οδοντικές επικαλύψεις;


Τα παιδιά θα πρέπει να βάζουν επικαλύψεις στους μόνιμους γομφίους τους, μόλις βγουν τα δόντια, προτού η τερηδόνα επιτεθεί στα δόντια. Οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι – που ονομάζονται “6χρονοι γομφίοι”, εμφανίζονται μεταξύ 5 και 7 ετών. Οι δεύτεροι μόνιμοι γομφίοι, «γομφίοι 12 ετών», εμφανίζονται όταν ένα παιδί είναι μεταξύ 11 και 14 ετών. Άλλα δόντια με κοιλώματα και αυλακώσεις μπορεί επίσης να χρειαστεί να σφραγιστούν. Έφηβοι και νεαροί ενήλικες που είναι επιρρεπείς στην τερηδόνα, μπορεί επίσης να χρειαστούν επικαλύψεις.

Πρέπει να τοποθετούνται οδοντικές επικαλύψεις στα βρεφικά δόντια;


Ο οδοντίατρός σας μπορεί να θεωρήσει πως είναι καλή ιδέα, ειδικά εάν τα νεογιλά δόντια του παιδιού σας έχουν βαθιές κοιλότητες και αυλακώσεις. Τα βρεφικά δόντια κάνουν χώρο για τα ενήλικα δόντια. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τα βρεφικά δόντια υγιή, ώστε να μην πέφτουν νωρίς.

Πόσο διαρκούν οι επικαλύψεις;


Οι επικαλύψεις μπορούν να διαρκέσουν έως και 10 χρόνια. Αλλά πρέπει να ελέγχονται σε τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν φθαρεί. Ο οδοντίατρος σας μπορεί να επιδιορθώσει τις επικαλύψεις, προσθέτοντας περισσότερο σφραγιστικό υλικό.

Επανάληψη επικαλύψεων


Εάν ένα μικρό σημείο με τερηδόνα καλυφθεί κατά λάθος από τις επικαλύψεις, η τερηδόνα δεν θα εξαπλωθεί, γιατί είναι αποκλεισμένη από την παροχή τροφής και μικροβίων.

Είναι καινούργια η τεχνική των επικαλύψεων;


Όχι, οι επικαλύψεις υπάρχουν από τη δεκαετία του 1960. Μελέτες του Αμερικάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Οδοντιατρικής Έρευνας και άλλων οδήγησαν στην ανάπτυξη οδοντικών επικαλύψεων και έδειξαν ότι λειτουργούν σωστά και είναι ασφαλή.

Εκτός από τις επικαλύψεις, υπάρχουν άλλοι τρόποι πρόληψης της τερηδόνας;


Ναι. Η χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας και η κατανάλωση φθοριούχου νερού μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των δοντιών από την τερηδόνα. Επιλέξτε μια οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο και ρωτήστε τον οδοντίατρο ή τον παιδίατρο, εάν το πόσιμο νερό σας περιέχει φθόριο. Ρωτήστε και για άλλα είδη φθορίου που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των δοντιών του παιδιού σας υγιή.

Περιεχόμενα

paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρας Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 21 0610 7200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.