Καθαρισμός Δοντιών: Τι Είναι και Γιατί Είναι Σημαντικός

Περιεχόμενα

Εισαγωγή

Ο καθαρισμός των δοντιών είναι ένα θέμα που αφορά τη στοματική υγεία μας και έχει ευρύτατες επιπτώσεις στη γενική μας ευεξία. Στη στοματική κοιλότητα υπάρχουν εκατομμύρια βακτήρια που συνθέτουν την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Όταν αυτή η πλάκα συσσωρευτεί, μπορεί να προκαλέσει δύο σοβαρά προβλήματα: την τερηδόνα και την ουλίτιδα. Για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να διατηρήσουμε τη στοματική μας υγεία, ο καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος.

Ο καθαρισμός των δοντιών αποτελείται από δύο κύρια μέρη: την αποτρύγωση και τη σίλβωση.

Αποτρύγωση:

Η αποτρύγωση είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί το εργαλείο των υπερήχων για να απομακρύνει τα σκληρά κομμάτια που έχει προκαλέσει η μικροβιακή πλάκα και περιβάλλουν τα παιδικά δόντια, γνωστή και ως πλάκα. Αυτός ο χρόνος είναι συνήθως αρκετός για ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά, αλλά μπορεί να αποφευχθεί για τα πολύ μικρά παιδιά.

Σίλβωση:

Η σίλβωση περιλαμβάνει τη χρήση ενός μικρού βουρτσάκιου και μιας ειδικής οδοντιατρικής πάστας για την απομάκρυνση των πιο μαλακών τμημάτων της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, ενώ ταυτόχρονα γυαλίζεται η οδοντική επιφάνεια πλήρως. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά, η οδοντιατρική πάστα έχει γεύσεις που είναι προσαρμοσμένες στα παιδιά.

Φθορίωση:

Η οδοντική τερηδόνα είναι μια από τις σημαντικότερες χρόνιες παιδικές ασθένειες των δοντιών και προκαλείται από τα οξέα των μικροβίων στην οδοντική μικροβιακή πλάκα. Η κατανάλωση ζάχαρης ενθαρρύνει τα μικρόβια αυτά να παράγουν οξέα που τρυπούν την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών, δηλαδή την αδαμαντίνη, δημιουργώντας κοιλότητες, γνωστές και ως τρύπες, που αποτελούν την οδοντική τερηδόνα.

Για να προστατευτούν τα παιδικά δόντια από την τερηδόνα και να γίνουν πιο ανθεκτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τη χρήση φθορίου στα παιδιά κάθε έξι μήνες. Το φθόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε ορισμένες τροφές και στο πόσιμο νερό ορισμένων περιοχών. Το φθόριο απορροφάται από το σμάλτο των δοντιών και τον καθιστά πιο ανθεκτικό στα οξέα που προκαλούν την τερηδόνα.

Επιπλέον, το φθόριο συμβάλλει στην αποκατάσταση της αδαμαντίνης όταν τα οξέα της τερηδόνας βλάπτουν τη στοματική κοιλότητα. Επιπλέον, δημιουργεί χημικές ενώσεις φθορίου-ασβεστίου που συμβάλλουν στην αποκατάσταση της αδαμαντίνης όταν τα οξέα της τερηδόνας βλάπτουν τη στοματική κοιλότητα. Επιπλέον, το φθόριο έχει αντιμικροβιακή δράση και μπορεί να εξουδετερώσει ορισμένα βακτήρια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας.

Η φθορίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία ο οδοντίατρος τοποθετεί φθοριούχο gel κάτω από συγκεκριμένες και ελεγχόμενες συνθήκες στα παιδικά δόντια κάθε 6 μήνες. Οι επαναλαμβανόμενες φθοριώσεις δημιουργούν στα νεαρά δόντια ένα πιο δυνατό περίβλημα, το οποίο είναι δυσκολότερο να διαβρωθεί από τα οξέα της τερηδόνας. Έτσι, τα δόντια των παιδιών γίνονται ανθεκτικά για όλη τους τη ζωή.

Μυστικά για Τέλεια Στοματική Υγιεινή

Η στοματική υγιεινή είναι παιχνιδάκι! Με τη σωστή οδοντόβουρτσα, λίγο οδοντικό νήμα και το καθάρισμα της γλώσσας, τα δοντάκια μένουν καθαρά και το στόμα μυρίζει όμορφα. Ας κάνουμε την υγιεινή μια διασκεδαστική συνήθεια! Η σωστή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική. Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδοδοντίας και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντίας συνιστά τα παιδιά να ξεκινούν την πρακτική της στοματικής υγιεινής σχεδόν αμέσως με την ανατολή των πρώτων δοντιών.

Τι Πρέπει Να Τρώμε για Υγιή Δόντια

Τα δοντάκια χρειάζονται καλή τροφή για να μεγαλώσουν δυνατά. Ας προτιμήσουμε τα φρούτα και τα λαχανικά αντί για γλυκά και αναψυκτικά. Και μην ξεχνάμε, μετά από κάθε γεύμα, μια γρήγορη βούρτσισμα διώχνει τα μικρόβια που προσπαθούν να κάνουν τη ζωή μας δύσκολη.

Όταν τα Δοντάκια Έχουν Πρόβλημα

Καμιά φορά τα δοντάκια μπορεί να έχουν προβληματάκια, όπως ορθοδοντικές διαταραχές ή αποστήματα. Αν δούμε φούσκωμα ή αν το παιδί μας έχει πυρετό, ας πάμε αμέσως στον παιδοδοντίατρο. Μια γρήγορη επίσκεψη μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα!

Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Πόσο συχνά πρέπει τα παιδιά να επισκέπτονται τον παιδοδοντίατρο;
Τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, για να είναι τα δοντάκια πάντα σε τοπ φόρμα!

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγονται για καλύτερη στοματική υγεία;
Αποφύγετε τα γλυκά και τα αναψυκτικά που δίνουν ενέργεια στα μικρόβια.

Είναι το φθόριο ασφαλές για τα παιδιά;
Ναι, αλλά πάντα με μέτρο και υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε την τερηδόνα στα παιδιά;
Με σωστή ρουτίνα καθαρισμού, οδοντόκρεμα με φθόριο, και υγιεινή διατροφή.

 

Συνοψίζοντας, ο καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της στοματικής υγείας μας και την πρόληψη της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Η χρήση φθορίου στα παιδιά είναι σημαντική για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δοντιών και την προστασία από τις τρύπες. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε τις συστάσεις του οδοντίατρου και να προσέχουμε τη στοματική μας υγεία για να διατηρήσουμε το χαμόγελό μας υγιές και φωτεινό.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρα Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.