Καλέστε την παιδοδοντίατρο το συντομότερο δυνατόν. Ίσως είναι αναγκαίο να επισκεφθείτε το ιατρείο για να διαγνωστούν, αν υπάρχουν, άλλες βλάβες, εκτός από το παιδικό δόντι που βγήκε. Επιπλέον, ίσως χρειαστεί να βγει μια ακτινογραφία στην περιοχή, που θα ανιχνεύσει πιθανά υπολείμματα της ρίζας μέσα στην γνάθο.
Σε κάθε περίπτωση ΜΗΝ επιχειρήσετε να επανατοποθετήσετε το ΠΑΙΔΙΚΟ δόντι.
Βρείτε το δόντι, κρατήστε το από την μύλη (όχι από την ρίζα) και ξεπλύνετε το απαλά με κρύο νερό (μην τρίψετε ή πλύνετε με σαπούνι – μόνο νέρο!). Αν είναι δυνατό, ξαναβάλτε το δόντι στη θέση του και κρατήστε το εκεί με μια καθαρή γάζα ή κομμάτι ύφασμα. Αν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε το δόντι στην θέση του, βάλτε το σε ένα ποτήρι με γάλα ή νερό. Εναλλακτικά, μπορεί επίσης το παιδί να έχει το δόντι μέσα στο στόμα του, ώστε να βρέχεται από σάλιο κατά την μεταφορά σας στο ιατρείο.
Όσο πιο γρήγορα βρεθείτε στο παιδοδοντικό ιατρείο, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να σωθεί το δόντι.
Καλέστε την παιδοδοντίατρο αμέσως! Η γρήγορη αντίδραση μπορεί να σώσει το δόντι, να προλάβει την μόλυνση και να μειώσει την ανάγκη για εκτεταμένη οδοντιατρική θεραπεία.
Ξεπλύνετε το στόμα με νερό και τοποθετήστε κρύες κομπρέσες για να μειώσετε το πρήξιμο. Αν μπορείτε να βρείτε το σπασμένο κομμάτι του δοντιού, φέρτε το μαζί σας στο ιατρείο.
Πηγαίνετε αμέσως στα επείγοντα στο νοσοκομείο. Ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να απειλήσει την ζωή του παιδιού.
Καλέστε την παιδοδοντίατρο ή επισκεφθείτε το ιατρείο το συντομότερο δυνατό. Ο πονόδοντος μπορεί, ανάμεσα σε άλλα, να κρύβει ένα απόστημα. Το οδοντικό απόστημα είναι δυνητικά επικίνδυνο στα παιδιά και χρειάζεται άμεση και δραστική αντιμετώπιση. Η παιδοδοντίατρος το γνωρίζει και θα έρθει να σας δει ό,τι ώρα και μέρα να είναι.
Μην δώσετε αντιβίωση, χωρίς συνταγή γιατρού. Μην βάλετε ασπιρίνη, ούζο στην περιοχή ή κάποια ζεστή κομπρέσα. Αντίθετα χρησιμοποιήστε κρύα κομπρέσα για την ανακούφιση του παιδιού μέχρι να φτάσετε στο ιατρείο.
Απολύτως! Το πρώτο βήμα είναι η χρήση νάρθηκα όταν το παιδί κάνει σπόρ!
Το δεύτερο, είναι η χρήση της ζώνης ασφάλειας στο αυτοκίνητο. Μην αφήνετε το παιδί σας να κρατά σκληρά αντικείμενα (ρακέτα τένις, όπλα κλπ) γιατί μπορεί να τραυματίσουν τα δόντια σ’ ένα απότομο φρενάρισμα.
Το τρίτο, είναι να λαμβάνετε πάντα υπ,όψιν την κούραση του παιδιού. Το ποδήλατο και το σκαρφάλωμα γίνονται επικίνδυνα το βράδυ, που τα παιδιά είναι κουρασμένα από την δράση όλης της μέρας. Το ίδιο συμβαίνει και με το βραδινό μπάνιο στην μπανιέρα. Ένας τραυματισμός συμβαίνει πιο συχνά όταν τα παιδιά είναι κουρασμένα.