Ενδοδοντική Θεραπεία

Ενδοδοντική θεραπεία για παιδιά

Η στοματική υγείνη των παιδιών είναι θεμελιώδης για τη συνολική τους υγεία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι αναγκαία η ενδοδοντική θεραπεία – μια διαδικασία που πολλοί γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν.

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία;


Η ενδοδοντική θεραπεία, γνωστή και ως απονεύρωση, είναι μια διαδικασία που αφορά την αφαίρεση του εσωτερικού τμήματος ενός δοντιού, το οποίο περιλαμβάνει τους νεύρους και τα αιμοφόρα αγγεία, γνωστά ως πολφός. Αυτό γίνεται για να σωθεί ένα δόντι που έχει υποστεί σοβαρή φθορά ή λοίμωξη.

Πότε είναι αναγκαία η ενδοδοντική θεραπεία σε παιδιά;

Νεογιλά δόντια


Είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα νεογιλά δόντια όσο το δυνατόν περισσότερο, καθώς βοηθούν στη διατήρηση του απαραίτητου χώρου για τα μελλοντικά μόνιμα δόντια και αποφεύγουν τα μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα. Εάν υπάρξει βαθιά τερηδόνα ή τραύμα σε ένα νεογιλό δόντι, μπορεί να είναι αναγκαία η ενδοδοντική θεραπεία.

Μόνιμα δόντια πριν την ολοκλήρωση της διάπλασης


Εάν ένα μονίμο δόντι προσβληθεί από βαθιά τερηδόνα ή τραυματισμό πριν ολοκληρωθεί η διαπλαση της ρίζας του, μπορεί επίσης να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία. Το κύριο στόχο είναι να διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο υγιή πολφικό ιστό προκειμένου να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η διαπλαση της ρίζας.

Τραυματισμοί στα παιδιά


Ο τραυματισμός ενός μόνιμου δοντιού πριν την ολοκληρωση της διαπλασης του, μπορεί να επιβάλλει την εφαρμογή ενδοδοντικής θεραπείας.

Τεχνικές που εφαρμοζόνται στην ενδοδοντική θεραπεία

Τεχνική ακρορριζογένεσης (Apexogenesis)


Σε περιπτωσεις, που ο πολφικός ιστος ειναι εκτεθιμενος, αλλα ακομα υγιης, ειναι η τεχνικη που βοηθα τη ρίζα να συνεχισει να διαπλασσεται.

Τεχνική ακρορριζαπόφραξης (Apexification)


Σε περιπτωσεις που ο πολφικός ιστος δεν ειναι πλεον ζωντανος, αυτος απομακρυνεται. Στη σύγχρονη προσέγγιση περιλαμβάνεται η χρηση ενος απολυτα βιοσυμβατου υλικου που λεγεται ΜΤΑ, προκειμενου να εμφραξει το ακρορριζιο και ολοκληρο το ριζικο σωληνα αμεσα.

Συμπτώματα που δείχνουν ότι το παιδίι σας χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία


Παρατεταμένη ευαισθησία στα κρύα ή ζεστά ποτά, ευαισθησία στα γλυκά, πόνος λόγω της πίεσης που ασκείται κατά το δάγκωμα, πόνος που μεταφέρεται λόγω του δοντιού σε κάποια άλλη περιοχή, ξαφνικός πονόδοντος, συνεχής ή διαλείπων πόνος, σοβαρός ή παλλόμενος πόνος, πόνος που μπορεί να συμβεί στις περιπτώσεις αλλαγών στην ατμοσφαιρική πίεση και οίδημα.

Πως να προετοιμάσετε το παιδί σας για την ενδοδοντική θεραπεία


Είναι φυσικό τα παιδιά να αισθάνονται άγχος σχετικά με την ενδοδοντική θεραπεία. Για να βοηθήσετε το παιδί σας να προετοιμαστεί, μπορείτε να του εξηγήσετε τη διαδικασία με απλούς όρους, να τον διαβεβαιώσετε ότι θα είναι ασφαλές και άνετο και να αναπνεύσετε βαθιά μαζί του πριν από τη διαδικασία.

Τι να περιμένετε μετά την ενδοδοντική θεραπεία


Μετά την ενδοδοντική θεραπεία, το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται λίγη ευαισθησία στο δόντι για μερικές ημέρες. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να εξαλειφθεί με την πάροδο του χρόνου. Εάν ο πόνος δεν βελτιώνεται ή αν εμφανιστούν άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός ή οίδημα, θα πρέπει να επισκεφθείτε ξανά τον οδοντίατρο.

Περιεχόμενα

paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρας Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.