Απονεύρωση σε Παιδί

Περιεχόμενα

Απονεύρωση σε παιδί - Πολφοτομή: Ολοκληρωμένος οδηγός

Η πολφοτομή είναι μια μέθοδος απονεύρωσης που εφαρμόζεται συχνά στα παιδιά, ιδιαίτερα στους νεογιλούς γομφίους. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε βαθύτερα τη διαδικασία, τις περιπτώσεις στις οποίες χρειάζεται, καθώς και τα πιθανά οφέλη και επιπλοκές.

Τι είναι η Πολφοτομή;

Η πολφοτομή – Απονεύρωση σε παιδί είναι μια διαδικασία απονεύρωσης που πραγματοποιείται συνήθως στα παιδικά δόντια. Αυτή η μέθοδος επεμβατικής θεραπείας χρησιμοποιείται κυρίως όταν η τερηδόνα έχει εξαπλωθεί βαθιά στο δόντι, προσβάλλοντας το νεύρο. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του μέρους του νεύρου που έχει φλεγμαίνει, ενώ το υπόλοιπο μέρος του νεύρου παραμένει άθικτο. Αυτό επιτρέπει τη συνέχιση της ανάπτυξης του δοντιού, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει τη θεραπεία και την ανακούφιση από τον πόνο για το μικρό ασθενή.

Πότε χρειάζεται Πολφοτομή;

Η πολφοτομή- Απονεύρωση σε παιδί γίνεται ως άμεση θεραπεία σοβαρών περιπτώσεων τερηδονισμού με στόχο να διατηρήσει το νεογιλό δοντάκι υγιές μέχρι να ανατείλει το μόνιμο. Αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία και σε μόνιμα δόντια, των οποίων η ανάπτυξη της ρίζας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Αν γίνει σφράγισμα χωρίς να γίνει πολφοτομή (απονεύρωση νεογιλού δοντιού), υπάρχει κίνδυνος πρηξίματος, φλεγμονής και έντονου πόνου που θα ταλαιπωρήσει αρκετά τον ασθενή.

Διαδικασία της Πολφοτομής

Στη διάρκεια της πολφοτομής, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει το επάνω μέρος του νεύρου του δοντιού, ενώ το υπόλοιπο νεύρο που βρίσκεται μέσα στη ρίζα θα παραμείνει άθικτο. Το σημείο όπου το νεύρο έχει αφαιρεθεί θα καλυφθεί με ειδικό υλικό που προωθεί την επούλωση του δοντιού.

Η τοπική αναισθησία είναι απαραίτητη για τη διαδικασία της πολφοτομής και υποχρεωτική καθώς δουλεύουμε αρκετά βαθιά στο δόντι. Ο παιδοδοντίατρος θα κρίνει εάν χρειάζεται η λήψη αντιβιοτικών για λίγες ημέρες με βάση την κλινική εικόνα του μικρού ασθενούς.

Επιπλοκές της Πολφοτομής

Η πολφοτομή – Απονεύρωση σε παιδιά γενικά δεν συνοδεύεται από επιπλοκές και έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, έως και 95%. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί ένα απόστημα στα ούλα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από τον οδοντίατρο.

Πρόληψη της Πολφοτομής

Η πολφοτομή – Απονεύρωση σε παιδί μπορεί να αποφευχθεί με την έγκαιρη διάγνωση της τερηδόνας. Είναι σημαντικό να προλαμβάνουμε την τερηδόνα πριν καν φτάσει στο νεύρο. Η πρόληψη της τερηδόνας και η πρόωρη ανίχνευση είναι κρίσιμες για την αποφυγή μιας πολφοτομής.

Συμπεράσματα

Η πολφοτομή – Απονεύρωση σε παιδί είναι μια χρήσιμη διαδικασία για την αντιμετώπιση της σοβαρής τερηδόνας στα παιδιά. Παρόλο που η διαδικασία μπορεί να φαίνεται επιβλητική, είναι σχετικά απλή και γρήγορη, και μπορεί να αποτρέψει την ανάγκη για πιο επεμβατικές θεραπείες στο μέλλον. Ως γονείς, είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για τις διάφορες επιλογές θεραπείας για τα δόντια των παιδιών μας και να εργαστούμε σε συνεργασία με τον παιδοδοντίατρο για να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρας Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.