Απονεύρωση σε Παιδικό Δόντι

Περιεχόμενα

Εισαγωγή: Η Σημασία της Έγκαιρης Θεραπείας στα Παιδικά Δόντια

Η έγκαιρη θεραπεία των παιδικών δοντιών είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της οδοντικής υγείας των παιδιών. Μια από τις πιο συχνές επεμβάσεις που απαιτούνται είναι η πολφοτομή, ή αλλιώς απονεύρωση, μια διαδικασία που αφαιρεί τον πολφό από το εσωτερικό του δοντιού. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την ανάγκη για αυτήν την επέμβαση και τις συνέπειες της μη θεραπείας.

Πότε Χρειάζεται Πολφοτομή στα Παιδιά;

Η πολφοτομή είναι απαραίτητη όταν ένα δόντι έχει προσβληθεί από βαθιά τερηδόνα ή έχει υποστεί σοβαρή κακώση. Τα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για αυτήν την επέμβαση περιλαμβάνουν έντονο πόνο, ευαισθησία στη θερμότητα ή το κρύο, ή φουσκάλες γύρω από το δόντι.

Διαδικασία της Πολφοτομής: Ένα Βήμα προς Βήμα Εξήγηση

Η πολφοτομή, γνωστή και ως απονεύρωση, είναι μια ενδοδοντική θεραπεία που στοχεύει στη διάσωση ενός δοντιού το οποίο έχει υποστεί βλάβη ή μόλυνση στον πολφό του. Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα αυτής της διαδικασίας:

 • Εξέταση: Ο οδοντίατρος ελέγχει το δόντι και μπορεί να κάνει ακτινογραφίες.
 • Αναισθησία: Εφαρμόζεται τοπική αναισθησία για ανώδυνη διαδικασία.
 • Απομόνωση: Χρησιμοποιείται ελαστικός απομονωτήρας για να διατηρηθεί το δόντι στεγνό.
 • Διάνοιξη: Γίνεται μια μικρή τομή για πρόσβαση στον πολφό.
 • Αφαίρεση Πολφού: Αφαιρείται ο πολφός, που περιέχει νεύρα και αγγεία.
 • Καθαρισμός: Το κανάλι καθαρίζεται και απολυμαίνεται.
 • Σφράγισμα: Το κανάλι γεμίζεται με υλικό για να αποτρέψει μικρόβια.
 • Επαναστέγαση: Το δόντι αποκαθίσταται με στέμμα ή σφράγισμα.

Πώς Μπορούμε να Αποφύγουμε την Πολφοτομή;

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία, και αυτό ισχύει και για την πολφοτομή. Για να αποφύγετε την ανάγκη για αυτήν την επέμβαση, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μερικές βασικές αρχές οδοντικής υγιεινής:

 • Τακτική Βούρτσισμα και Χρήση Οδοντικού Νήματος: Βουρτσίστε τα δόντια του παιδιού σας δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφής και την πλάκα που συσσωρεύεται μεταξύ των δοντιών.
 • Κανονικές Επισκέψεις στον Οδοντίατρο: Προγραμματίστε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για επαγγελματικό καθαρισμό και εξετάσεις, ώστε να ανιχνεύονται και να αντιμετωπίζονται τυχόν προβλήματα στα πρώιμα στάδια.
 • Υγιεινή Διατροφή: Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης και οξέων τροφών που μπορούν να επιταχύνουν την τερηδόνα και να βλάψουν τα δόντια. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να πίνει νερό αντί για ζαχαρούχα ποτά.
 • Προστασία των Δοντιών: Χρησιμοποιήστε προστατευτικά στόματος για τα παιδιά που ασχολούνται με αθλήματα, για να αποφευχθούν τραυματισμοί που μπορεί να οδηγήσουν σε ανάγκη για πολφοτομή.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο τερηδόνας και την ανάγκη για πολφοτομή, διατηρώντας τα δόντια του παιδιού σας υγιή και δυνατά.

Φροντίδα μετά την Πολφοτομή

Μετά την πολφοτομή, είναι σημαντικό να φροντίζετε τα δόντια σωστά για να προλάβετε περαιτέρω προβλήματα. Αυτό περιλαμβάνει το τακτικό βούρτσισμα και νήμα, καθώς και την παρακολούθηση από τον οδοντίατρο.

Συχνές Ερωτήσεις

Ποια είναι τα πιθανά επιπλοκές μετά την πολφοτομή; 

Οι επιπλοκές μετά την πολφοτομή είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν μόλυνση, αποτυχία της επέμβασης, ή ανάπτυξη κύστης ή αποστήματος.

Θα χρειαστεί το παιδί μου να πάρει αντιβιοτικά μετά την πολφοτομή;

 Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του δοντιού και την κρίση του οδοντιάτρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταχθούν αντιβιοτικά για να προλάβουν την μόλυνση.

Πόσο καιρό θα πρέπει να περιμένω πριν το παιδί μου επιστρέψει στις κανονικές του δραστηριότητες μετά την πολφοτομή; 

Τα παιδιά συνήθως μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μετά από 1-2 ημέρες, ανάλογα με την ατομική τους ανάρρωση.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αισθάνεται πιο άνετα μετά την πολφοτομή; 

Μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας παυσίπονα όπως συνταγογραφήθηκαν από τον οδοντίατρο, να το ενθαρρύνετε να ξεκουράζεται και να του προσφέρετε μαλακά τρόφιμα για τις πρώτες ημέρες.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει το δόντι μετά την πολφοτομή; 

Ένα δόντι που έχει υποστεί πολφοτομή μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια με τη σωστή φροντίδα και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Συμπέρασμα

Στη διαδικασία της απονεύρωσης του παιδικού δοντιού, ο παιδοδοντίατρος έχει ως κύριο στόχο να κάνει τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη για το παιδί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι πρώτες εμπειρίες του παιδιού με την οδοντιατρική φροντίδα μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην προθυμία του να επισκέπτεται τον οδοντίατρο και να φροντίζει την οδοντική του υγεία στο μέλλον.

Η απονεύρωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να είναι απαραίτητη για τη θεραπεία ενός δοντιού που έχει υποστεί σημαντικές βλάβες λόγω τερηδόνας. Ωστόσο, με την κατάλληλη προετοιμασία, τη χρήση των κατάλληλων τεχνικών και την εφαρμογή των κατάλληλων μεθόδων ανακούφισης του πόνου, ο παιδοδοντίατρος μπορεί να διασφαλίσει ότι το παιδί θα έχει μια θετική εμπειρία.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η οδοντιατρική φροντίδα  είναι μια συνεχής διαδικασία που απαιτεί την τακτική φροντίδα και προσοχή των γονέων και των παιδιών. Με την πρόληψη, την εκπαίδευση και την τακτική οδοντιατρική φροντίδα, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διατηρήσουν την υγεία των δοντιών τους για όλη τους τη ζωή.

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρα Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.