Αιμορραγία μετά από εξαγωγή δοντιού σε παιδί: 5 αποτελεσματικές λύσεις

Περιεχόμενα

Η εξαγωγή ενός δοντιού είναι μια συνηθισμένη οδοντιατρική διαδικασία στα παιδιά, είτε πρόκειται για ένα νεογιλό δόντι που έχει τερηδόνα είτε για ένα μόνιμο δόντι που πρέπει να αφαιρεθεί για ορθοδοντικούς λόγους. Ωστόσο, μετά από μια εξαγωγή, είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποια αιμορραγία και πολλοί γονείς ανησυχούν για το πώς να την αντιμετωπίσουν.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας δώσουμε 5 αποτελεσματικούς τρόπους για να ελέγξετε την αιμορραγία μετά από εξαγωγή δοντιού στο παιδί σας και να προάγετε την ταχεία επούλωση. Οι συμβουλές μας βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και την εμπειρία έμπειρων οδοντιάτρων.

Προσφέρετε στο παιδί μαλακές, δροσερές τροφές όπως παγωτό και γιαούρτι για τις πρώτες 24-48 ώρες μετά την εξαγωγή..

Εφαρμόστε σταθερή πίεση με γάζα

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελέγξετε την αιμορραγία είναι η εφαρμογή σταθερής πίεσης στην περιοχή της εξαγωγής. Ζητήστε από το παιδί σας να δαγκώσει απαλά ένα καθαρό κομμάτι γάζας για 30-45 λεπτά μετά την εξαγωγή. Η γάζα θα απορροφήσει το αίμα και θα βοηθήσει στο σχηματισμό θρόμβου, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επούλωση. Αν η αιμορραγία συνεχίζεται, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία με καθαρή γάζα.

Αποφύγετε το ξέπλυμα και το φύσημα της μύτης

Αποφύγετε το ξέπλυμα και το φύσημα της μύτης

Είναι σημαντικό το παιδί σας να αποφεύγει το έντονο ξέπλυμα του στόματος ή το φύσημα της μύτης για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την εξαγωγή. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να διαταράξουν το θρόμβο αίματος και να προκαλέσουν περισσότερη αιμορραγία. Αν το παιδί σας πρέπει να φυσήξει τη μύτη του, συμβουλέψτε το να το κάνει απαλά και από το ένα ρουθούνι τη φορά.

Μια ελαφριά αιμορραγία για τις πρώτες 24 ώρες είναι φυσιολογική, αλλά η ενεργή αιμορραγία πέραν των 1-2 ωρών δεν είναι

Εφαρμόστε κρύες κομπρέσες για μείωση του πρηξίματος

Το πρήξιμο είναι μια συνηθισμένη παρενέργεια της εξαγωγής δοντιού που μπορεί να συμβάλει στην αιμορραγία. Για να μειώσετε το πρήξιμο, εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα ή μια παγοκύστη τυλιγμένη σε πετσέτα στο μάγουλο, εξωτερικά της περιοχής εξαγωγής. Κρατήστε την για 10-15 λεπτά και επαναλάβετε κάθε δύο ώρες μετά την εξαγωγή. Η ψύξη θα περιορίσει την ροή του αίματος στην περιοχή και θα μειώσει το πρήξιμο και τη δυσφορία.

Παιδικά αναλγητικά χωρίς ασπιρίνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση του πόνου μετά από εξαγωγή δοντιού.

Δώστε στο παιδί σας μαλακές, δροσερές τροφές

Μετά από μια εξαγωγή, αποφύγετε να δίνετε στο παιδί σας ζεστά, σκληρά ή κολλώδη φαγητά που μπορεί να ερεθίσουν την περιοχή εξαγωγής. Αντίθετα, προσφέρετε μαλακές, δροσερές τροφές όπως παγωτό, γιαούρτι, πουρέ και σούπες για τις πρώτες 24-48 ώρες. Αυτές οι τροφές είναι απαλές για το στόμα και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αιμορραγίας και του πρηξίματος.

Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρο εάν η αιμορραγία επιμένει

Ενώ κάποια αιμορραγία μετά από εξαγωγή είναι φυσιολογική, υπερβολική ή παρατεταμένη αιμορραγία δεν είναι. Εάν το παιδί σας εξακολουθεί να έχει σταθερή αιμορραγία που διαρκεί περισσότερο από 1-2 ώρες μετά την εξαγωγή, παρά την εφαρμογή πίεσης με γάζα, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας αμέσως. Μπορεί να χρειαστούν επιπλέον μέτρα όπως ράμματα ή αιμοστατικοί παράγοντες για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Η αντιμετώπιση της αιμορραγίας μετά από εξαγωγή δοντιού στα παιδιά δεν χρειάζεται να είναι αγχωτική. Ακολουθώντας αυτούς τους 5 απλούς τρόπους – εφαρμογή πίεσης με γάζα, αποφυγή ξεπλύματος και φυσήματος της μύτης, κρύες κομπρέσες, μαλακές τροφές και επικοινωνία με τον οδοντίατρο αν χρειάζεται – μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να επουλωθεί άνετα και γρήγορα. Θυμηθείτε, πάντα να ακολουθείτε τις μετεγχειρητικές οδηγίες του οδοντιάτρου σας και μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία.

Συχνές Ερωτήσεις

Πόσο καιρό είναι φυσιολογικό να διαρκεί η αιμορραγία μετά από εξαγωγή δοντιού;

Συνήθως, κάποια ελαφριά αιμορραγία ή ροή σάλιου με ίχνη αίματος είναι αναμενόμενη για τις πρώτες 24 ώρες. Ωστόσο, ενεργή αιμορραγία που διαρκεί περισσότερο από 1-2 ώρες θεωρείται μη φυσιολογική.

Μπορώ να δώσω στο παιδί μου αναλγητικά για τον πόνο μετά την εξαγωγή;

Ναι, τα παιδικά αναλγητικά μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες δοσολογίας στη συσκευασία και συμβουλευτείτε το γιατρό σας για την κατάλληλη δόση με βάση την ηλικία και το βάρος του παιδιού σας.

Πότε μπορεί το παιδί μου να επιστρέψει στην κανονική διατροφή μετά από εξαγωγή;

Τα περισσότερα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν σε μια κανονική διατροφή μετά από 2-3 μέρες, εφόσον αποφεύγουν την περιοχή εξαγωγής κατά το μάσημα. Ξεκινήστε με μαλακές τροφές και σταδιακά εισάγετε πιο στέρεες τροφές καθώς επιτρέπει η άνεση του παιδιού.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρα Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.