Έμφραξη Σύνθετης Ρητίνης

Στο ιατρείο μας κάνουμε μόνο “λευκά” σφραγίσματα.

Το υλικό που χρησιμοποιείται ονομάζεται σύνθετη ρητίνη και είναι διαφορετική για τα μόνιμα και διαφορετική για τα παιδικά δόντια.

Τα σφραγίσματα (εμφράξεις) τοποθετούνται συνήθως σε ένα ραντεβού. Αφού αναισθητοποιηθεί το δόντι, η παιδοδοντίατρος αφαιρεί την τερηδόνα. Αν η τερηδόνα βρίσκεται κοντά στον νεύρο (πολφό), ένα ειδικό φάρμακο τοποθετείται για πρόσθετη προστασία. Στην συνέχεια, προσαρμόζεται η σύνθετη ρητίνη και αποκαθίσταται το δόντι στο αρχικό του σχήμα και λειτουργία, σαν να μην έπαθε τίποτα.

Σ’ ό,τι αφορά στα μόνιμα δόντια, το κέντρο της προσοχής μας είναι η εξοικονόμηση δοντιού και η συντηρητικότερη δυνατή επέμβαση, παράγοντες που επηρεάζουν την μακροβιότητα του δοντιού στο μέλλον. Στις μικρές, συνήθως, τερηδόνες που εμφανίζουν τα νεαρά μόνιμα δόντια στα παιδιά, αποφεύγουμε τον παραδοσιακό “τροχό”. Στη θέση του χρησιμοποιούμε την μέθοδο της αεραποτριβής (air abrasion), που αφαιρεί επιλεκτικά μόνο την τερηδόνα, αφήνοντας ανέπαφο όλο το υπόλοιπο δόντι. Η διαδικασία είναι ανώδυνη, γι’ αυτό δεν χρειάζεται αναισθησία (μούδιασμα).

Μόνο όταν η τερηδόνα είναι εξαιρετικά εκτεταμένη, χρησιμοποιούμε αναισθησία και “τροχό”.

Οι καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, η σωστή διατροφή και οι τακτικοί έλεγχοι στην παιδοδοντίατρο συμβάλλουν στην διάρκεια ζωής των νέων σφραγισμάτων.

φροντίζουμε το μέλλον του παιδιού σας