Τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη, άμυλο και είναι όξινα  μπορούν να προκαλέσουν φθορά των δοντιών όταν καταναλώνονται συχνά ή παραμένουν στα δόντια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως γονιός, μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας πώς να επιλέγει πιο υγιεινές τροφές και πώς να φροντίζει σωστά τα δόντια του. Αξιοποιείστε τις ακόλουθες συμβουλές για τη διατροφή, για να συνεχίσει το παιδί σας και ο παιδοδοντίατρος του να χαμογελούν.

 

  1. Εμπλουτίστε τη διατροφή των παιδιών σας με φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά που έχουν μεγάλη ποσότητα νερού, όπως τα αχλάδια, τα πεπόνια και τα αγγούρια, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη τροφών από το παιδί σας, όπως οι μπανάνες και τα αποξηραμένα φρούτα, επειδή έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Εναλλακτικά, όταν το παιδί σας τα τρώει, φροντίστε να βουρτσίζει τα δόντια του αμέσως μετά.

 

  1. Στραφείτε προς πηγές ασβεστίου

Το ασβέστιο είναι γνωστό ότι χτίζει δυνατά, υγιή δόντια. Γι’ αυτό ο παιδοδοντίατρος σας συνιστά να συμπεριλάβετε τροφές που αποτελούν πηγές ασβεστίου, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί στα γεύματα και τα σνακ του παιδιού σας.

 

  1. Αυξήστε την ποσότητα του τυριού στη διατροφή

Εκτός του γεγονότος ότι η περιεκτικότητά του τυριού σε ασβέστιο βοηθά να διατηρηθούν τα δόντια και τα οστά γερά, η κατανάλωσή του ως μέρος των γευμάτων και των σνακ, βοηθά στην ενεργοποίηση της ροής του σάλιου, το οποίο ξεπλένει τα σωματίδια τροφής από τα δόντια.

 

  1. Μείνετε μακριά από ζαχαρούχα, κολλώδη, αμυλούχα τρόφιμα

Τα ζαχαρούχα και τα αμυλούχα τρόφιμα όπως οι σταφίδες, τα αποξηραμένα φρούτα, οι μπάρες, τα μπισκότα, οι σκληρές καραμέλες, το μέλι, οι μαστιχώδεις καραμέλες και το σιρόπι, κολλάνε στα δόντια και είναι δύσκολο να ξεπλυθούν με το σάλιο. Ως αποτέλεσμα, επικαλύπτουν συνεχώς τα δόντια με ζάχαρη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Όταν το παιδί σας θρέφεται με τα παραπάνω, ζητήστε του να βουρτσίσει τα δόντια του αμέσως μετά το φαγητό.

 

  1. Επιλέξτε να σερβίρετε τρόφιμα με περιεκτικότητα ζάχαρης, μόνο με τα γεύματα

Όταν δίνετε στο παιδί σας γλυκά, σερβίρετέ τα περιστασιακά ως επιδόρπια αμέσως μετά το γεύμα, μια φορά την ημέρα, καθώς εκείνη την ώρα υπάρχει και μεγαλύτερη ποσότητα σάλιου στο στόμα , κάτι που βοηθά να ξεπλύνετε αυτά τα σάκχαρα από τα δόντια.

 

  1. Επιλέξτε απλό νερό αντί για χυμό

Δεδομένου ότι οι χυμοί και τα αναψυκτικά περιέχουν πολλή ζάχαρη, επιλέξτε να πίνουν τα παιδιά σας περισσότερο νερό. Το νερό είναι ασφαλές για τα δόντια τους και βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής που μπορούν να προσκολληθούν στα δόντια τους και να προκαλέσουν τερηδόνα.

 

Επισκέπτεστε τακτικά τον παιδοδοντίατρο

 

Οι παραπάνω συμβουλές διατροφής σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν την ανάγκη για τακτική επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο. Αφενός αυτό θα συμβάλει στην πρόληψη και επίσης μπορεί ο παιδοδοντίατρος να δείξει σε εσάς και το παιδί σας, τις σωστές τεχνικές στοματικής υγιεινής.

 

Έτσι θα βοηθήσετε τα δόντια του παιδιού σας να παραμείνουν υγιή.