Προληπτική Ορθοδοντική

Προληπτική Ορθοδοντική

Μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες ενός οδοντιάτρου για παιδιά είναι η ικανότητα να καθοδηγεί την ανάπτυξη των δοντιών του παιδιού προς μια φυσιολογική σύγκλειση. Αυτό απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού και του τρόπου με τον οποίο “αλλάζουν” τα δόντια. Ένας παιδοδοντίατρος μπορεί να αναγνωρίσει τις αποκλίσεις από το φυσιολογικό, τις διαταραχές στην ομαλή μετάβαση από τη νεογνική (βρεφική) στη μόνιμη οδοντοφυΐα και μπορεί να καθορίσει πότε και πώς πρέπει να αφαιρεθούν αυτά τα εμπόδια.

Η ορθοδοντική υγεία των παιδιών μας είναι ένα θέμα που πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα και προσοχή. Με την προληπτική ορθοδοντική, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον.

Τι είναι η Προληπτική Ορθοδοντική;


Η προληπτική ορθοδοντική είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την ευθυγράμμιση των δοντιών και των γνάθων των παιδιών. Η προληπτική ορθοδοντική μπορεί να ξεκινήσει σε πολύ νεαρή ηλικία, ακόμη και πριν το παιδί έχει αναπτύξει όλα τα μόνιμα δόντια του.

Ποια είναι τα οφέλη της Προληπτικής Ορθοδοντικής;


Η προληπτική ορθοδοντική μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα για την υγεία του στόματος του παιδιού σας. Ορισμένα από αυτά είναι:

  1. Πρόληψη Σοβαρών Προβλημάτων: Με την πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων από νωρίς, μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση σοβαρών ορθοδοντικών προβλημάτων στο μέλλον.

  2. Καλύτερος Έλεγχος των Σκελετικών Προβλημάτων: Με την προληπτική ορθοδοντική, ο ορθοδοντικός μπορεί να ελέγξει και να επηρεάσει τη σκελετική αύξηση του παιδιού, προλαμβάνοντας έτσι πιθανά προβλήματα.

  3. Ευκολότερη Θεραπεία: Όταν τα προβλήματα αντιμετωπίζονται από νωρίς, η θεραπεία συνήθως είναι πιο εύκολη και γρήγορη.

  4. Αυξημένη Αυτοπεποίθηση: Τα παιδιά που έχουν ωραίο στόμα και όμορφο χαμόγελο συνήθως έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Ποια είναι τα Στάδια της Προληπτικής Ορθοδοντικής;


Η προληπτική ορθοδοντική διαρκεί συνήθως από 12 έως 16 μήνες και αποτελείται από τα εξής στάδια:

  1. Προληπτική Ορθοδοντική Θεραπεία: Αυτό το στάδιο αφορά παιδιά περίπου 6-8 ετών και έχει ως στόχο την πρόληψη της δημιουργίας κάποιου μελλοντικού ορθοδοντικού προβλήματος.

  2. Κατασταλτική Ορθοδοντική Θεραπεία: Στοχεύει στην καταστολή ενός ορθοδοντικού προβλήματος το οποίο έχει εμφανισθεί και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

  3. Επανορθωτική Ορθοδοντική Θεραπεία: Είναι η ολοκληρωμένη ορθοδοντική θεραπεία μετά την δημιουργία και εγκατάσταση ενός ορθοδοντικού προβλήματος.

Στη συνέχεια, ακολουθεί μια περίοδος ξεκούρασης και παρακολούθησης μέχρι να ανατείλουν όλα τα μόνιμα δόντια.

Πότε Πρέπει να Ξεκινήσει η Προληπτική Ορθοδοντική;


Σύμφωνα με τη σύσταση της Αμερικανικής Ορθοδοντικής Ομοσπονδίας, το παιδί πρέπει να εξεταστεί από έναν ειδικό ορθοδοντικό στην ηλικία των 7-8 ετών. Είναι λανθασμένη η άποψη ότι το παιδί πρέπει να έχει οπωσδήποτε αλλάξει όλα τα παιδικά του δόντια. Σε αρκετές περιπτώσεις, ορθοδοντική ενδείκνυται πριν αλλάξει το παιδί όλα τα παιδικά του δόντια.

Ποια είναι τα Σημάδια που Δείχνουν την Ανάγκη για Προληπτική Ορθοδοντική;


Ορισμένα σημάδια που μπορεί να δείξουν την ανάγκη για ορθοδοντική θεραπεία είναι:

  • Δυσκολία στη μάσηση ή την ομιλία
  • Πιπίλισμα του δακτύλου
  • Συνωστισμένα δόντια
  • Προεξέχοντα δόντια
  • Προγναθισμό ή οπισθογναθισμός
  • Πρόωρη απώλεια νεογιλών δοντιών
  • Τραυματισμός των ούλων ή της υπερώας

 

Συμπέρασμα

Η προληπτική ορθοδοντική μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στην υγεία του στόματος του παιδιού σας. Ήδη από νεαρή ηλικία, ο ορθοδοντικός μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές δυσλειτουργίες στο μέλλον. Εάν παρατηρείτε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια στο παιδί σας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ορθοδοντικό.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα μας, ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους μιας οδοντιατρικής πράξης για παιδιά, και ειδικά της παιδιατρικής οδοντιατρικής μας, είναι να κατευθύνει τα δόντια ενός παιδιού προς μια κανονική δοκιμασία στο καθορισμένο στάδιο της οραλικής ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται. Αυτό απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού από μικρή ηλικία και τον τρόπο με τον οποίο “αλλάζουν” τα δόντια. 

Ο παιδοδοντίατρος αναγνωρίζει τις αποκλίσεις από το κανονικό, τις παρεμβολές στην ομαλή μετάβαση από τη νεογέννητη (βρεφική) στη μόνιμη οδοντοστοιχία και μπορεί να καθορίσει πότε και πώς αυτά τα εμπόδια πρέπει να αφαιρεθούν.

Περιεχόμενα

paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρας Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 21 0610 7200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.