Καθαρισμός και Φθόριωση Δοντιών σε Παιδιά

Περιεχόμενα

Καθαρισμός και Φθόριωση Δοντιών: Απαραίτητοι Σύμμαχοι για την Οδοντική Υγεία των Παιδιών

Η φροντίδα για την οδοντική υγεία των παιδιών είναι ένα θέμα που προκαλεί πολλές απορίες στους γονείς. Είναι γνωστό ότι το καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο, αλλά τι γίνεται με τον επαγγελματικό καθαρισμό και τη φθόριωση; Πόσο σημαντικοί είναι για την προστασία των δοντιών των παιδιών;

Η Σημασία του Οδοντικού Καθαρισμού

Ο οδοντικός καθαρισμός είναι μια διαδικασία που πραγματοποιείται από τον οδοντίατρο και απομακρύνει τα βακτήρια που συσσωρεύονται στην επιφάνεια των δοντιών, γνωστά ως μικροβιακή πλάκα. Αυτή η πλάκα, αν δεν αφαιρεθεί, μπορεί να οδηγήσει σε ουλίτιδα και τερηδόνα. Ας δούμε λεπτομερώς τη διαδικασία του καθαρισμού:

  • Αποτρύγωση

Η αποτρύγωση είναι το πρώτο στάδιο του οδοντικού καθαρισμού. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το εργαλείο των υπερήχων χρησιμοποιείται για να απομακρύνει τα σκληρά κομμάτια που έχει δημιουργήσει η μικροβιακή πλάκα γύρω από τα δόντια μας, που είναι γνωστά ως πέτρα.

  • Στίλβωση

Το δεύτερο στάδιο του οδοντικού καθαρισμού είναι η στίλβωση. Με τη χρήση ενός μαλακού βουρτσάκι και μιας ειδικής οδοντιατρικής πάστας, απομακρύνονται τα πιο μαλακά τμήματα της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, ενώ γυαλίζεται εντελώς η οδοντική επιφάνεια.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η συχνότητα του οδοντιατρικού καθαρισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, ή κάθε έξι μήνες. Ωστόσο, η συχνότητα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις ανάγκες και την οδοντική υγεία του παιδιού.

Τερηδόνα: Μια Χρόνια Ασθένεια

Η τερηδόνα είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τη δράση των μικροβίων της οδοντικής μικροβιακής πλάκας. Τα μικρόβια αυτά παράγουν οξέα μετά την κατανάλωση ζάχαρης, τα οποία τρυπούν το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών (αδαμαντίνη) και δημιουργούν κοιλότητες (τρύπες), δηλαδή οδοντική τερηδόνα.

Για να προστατεύσουμε την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών και να μη χαλάνε τόσο εύκολα τα δόντια (ειδικά στα μικρά παιδιά), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά φθορίωση κάθε έξι μήνες.

Φθόριο: Ένα Ισχυρό Όπλο Κατά της Τερηδόνας

Το φθόριο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε μικροποσότητες στις τροφές που καταναλώνουμε και στο πόσιμο νερό κάποιων περιοχών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία των δοντιών από την τερηδόνα, δεδομένου ότι μεταβάλλει τη δομή της αδαμαντίνης, κάνοντάς την πιο ανθεκτική στα οξέα που προκαλούν τερηδόνα.

Η φθόριωση είναι η τοποθέτηση φθορίου στα δόντια από τον οδοντίατρο, με ειδικά ενισχυμένα φθοριούχα gel, και κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Με τις επαναλαμβανόμενες φθοριώσεις, τα νεαρά δόντια αποκτούν ένα πιο δυνατό περίβλημα, δύσκολο να διαβρωθεί από τα οξέα της τερηδόνας, και γίνονται πιο ανθεκτικά.

Φθορίωση στα Παιδιά: Πότε και Πώς;

Η φθόριωση πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίς. Οι ειδικοί συνιστούν να ξεκινά από το πρώτο έτος της ηλικίας του παιδιού, ή τουλάχιστον από την ηλικία των τριών ετών, όταν θα έχει αναπτυχθεί ολόκληρη η πρώτη σειρά των δοντιών. Η φθόριωση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, ή κάθε έξι μήνες.

Ωστόσο, η συχνότητα της φθορίωσης μπορεί να αυξηθεί σε περιπτώσεις που τα παιδιά εμφανίζουν πολλές τερηδόνες και πρέπει να κάνουν συχνά σφραγίσματα, οπότε ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει φθορίωση κάθε τρεις μήνες.

Τα μαύρα στίγματα στα δόντια των παιδιών: Τι είναι και πώς να τα αντιμετωπίζουμε;

Τα μαύρα στίγματα στα δόντια των παιδιών είναι σκουρόχρωμες κηλίδες που εμφανίζονται στις επιφάνειες των δοντιών και συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά τερηδόνας. Η αντιμετώπιση των στιγμάτων αυτών περιλαμβάνει τον εξειδικευμένο καθαρισμό των δοντιών από τον παιδοδοντίατρο και τη σωστή στοματική υγιεινή.

Καθαρισμός και Φθόριωση Δοντιών: Μια Απαραίτητη Συνήθεια

Ο καθαρισμός και η φθόριωση των δοντιών παρέχουν πολλά οφέλη στα παιδιά, βοηθώντας τα δόντια τους να είναι “δυνατά” ενάντια στην τερηδόνα. Αυτές οι διαδικασίες είναι εύκολες, ανώδυνες και σημαντικές για τη διατήρηση της οδοντικής υγείας. Επίσης, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης των παιδιών με τον οδοντίατρο, που θα τους είναι χρήσιμη στο μέλλον.

Στην πραγματικότητα, ο καθαρισμός και η φθόριωση είναι απαραίτητοι για την προστασία των δοντιών των παιδιών από την τερηδόνα και για τη διατήρηση της στοματικής υγείας τους. Αν τηρούμε τον εξαμηνιαίο έλεγχο στο παιδί σας, τότε αποφεύγετε να προσβληθεί από τερηδόνα και να έχει μία άσχημη εμπειρία στον οδοντίατρο. Επιπλέον, η σωστή στοματική υγείνη και η τακτική φθόριωση μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση τερηδόνας και άλλων προβλημάτων στοματικής υγείας.

Σημείωση: Τα παραπάνω πληροφορίες είναι γενικές κατευθυντήριες γραμμές και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ιατρικές συμβουλές. Για περισσότερες πληροφορίες ή για απορίες σχετικά με την οδοντική υγεία του παιδιού σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον παιδοδοντίατρό σας.

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρας Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.