Ενδοστοματική Κάμερα

Η ενδοστοματική κάμερα είναι μια επαναστατική καινοτομία στη σύγχρονη οδοντιατρική για την αναγνώριση και διάγνωση μικρών αλλοιώσεων, ειδικά στις οπίσθιες περιοχές της στοματικής κοιλότητας που η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Έχει το μέγεθος ενός στυλό με μια μικροκάμερα στην άκρη και στέλνει την εικόνα στον υπολογιστή με υπεριώδη ακτινοβολία (όπως οι δορυφόροι στέλνουν εικόνες στη γη).

Το μικρό μέγεθος και η ευελιξία της ενδοστοματικής κάμερας βοηθά στο να ανακαλύψουμε και να μεγενθύνουμε την εικόνα κάποιας αλλοίωσης στις δυσπρόσιτες περιοχές του στόματος. Μπορούμε, επίσης, να αποθηκεύσουμε την εικόνα και να τη συγκρίνουμε με άλλες αργότερα, ώστε να παρατηρήσουμε και να ερευνήσουμε πιθανές αλλαγές.

Με την ενδοστοματική κάμερα η επίσκεψη του παιδιού στην παιδοδοντίατρο γίνεται διαδραστική, αφού τόσο το ίδιο όσο και ο γονιός μπορούν να δουν το «πριν» και το «μετά». Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η βιωματική διαδικασία ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τα παιδιά να αναλάβουν την ευθύνη της φροντίδας των δοντιών τους.