Απόστημα δοντιού σε παιδί

Περιεχόμενα

Το Απόστημα Δοντιού στα Παιδιά: Αίτια, Συμπτώματα και Θεραπεία

Το απόστημα δοντιού στα παιδιά είναι ένα κοινό πρόβλημα που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως η φθορά των δοντιών ή η εμφάνιση μικροβίων στη ρίζα του δοντιού. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις αιτίες, τα συμπτώματα και τις θεραπευτικές προσεγγίσεις για αυτό το ζήτημα.

Ορισμός του αποστήματος δοντιού

Το απόστημα δοντιού είναι η συσσώρευση πύου στη ρίζα ενός δοντιού ή ανάμεσα στο δόντι και το ούλο, συνήθως λόγω φλεγμονής. Μοιάζει με ένα μικρό σπυράκι και μπορεί να προκαλέσει άνεση, ειδικά κατά τη μάσηση.

Συμπτώματα του αποστήματος δοντιού στα παιδιά

Τα συμπτώματα του αποστήματος δοντιού σε παιδιά μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ενώ κάποια παιδιά μπορεί να μην εμφανίζουν ξεκάθαρα συμπτώματα, άλλα μπορεί να εμφανίσουν:

 1. Πόνο κατά τη μάσηση: Το παιδί μπορεί να παραπονείται για πόνο όταν μασάει τρόφιμα, ειδικά αν το απόστημα είναι κοντά στην επιφάνεια του δοντιού.
 2. Πρήξιμο και ερυθρότητα των ούλων: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί πρήξιμο και ερυθρότητα γύρω από το προβληματικό δόντι.
 3. Δυσάρεστη αναπνοή: Τα παιδιά με απόστημα δοντιού μπορεί να έχουν δυσάρεστη αναπνοή λόγω της συσσώρευσης πύου και μικροβίων στην περιοχή.

Αίτια του αποστήματος δοντιού σε παιδιά

Τα αίτια του αποστήματος δοντιού σε παιδιά μπορούν να περιλαμβάνουν:

 1. Φθορά των δοντιών: Ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια είναι η φθορά των δοντιών, που μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μικροβίων στη ρίζα του δοντιού.
 2. Παράλειψη οδοντικής θεραπείας: Αν ένα προβληματικό δόντι δεν θεραπεύεται εγκαίρως, μπορεί να εμφανιστεί απόστημα.
 3. Μικροβιακή μόλυνση: Τα μικρόβια που εγκλωβίζονται εσωτερικά στο δόντι μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα.

Θεραπεία αποστήματος δοντιού σε παιδιά

Η θεραπεία του αποστήματος δοντιού σε παιδιά περιλαμβάνει την εκτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης από έναν ειδικευμένο οδοντίατρο. Ανάλογα με την κατάσταση, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

 1. Άνοιγμα του δοντιού: Για να απαλλάξει το παιδί από τον πόνο, ο οδοντίατρος μπορεί να ανοίξει το δόντι για να απορροφήσει το συσσωρευμένο πύον.
 2. Εξαγωγή του δοντιού: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί η εξαγωγή του δοντιού για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση της μόλυνσης.
 3. Φαρμακευτική αγωγή: Μπορεί να συνταχθούν αντιβιοτικά για να περιορίσουν τη φλεγμονή και την μόλυνση.

Πρόληψη του αποστήματος δοντιού σε παιδιά

Η πρόληψη του αποστήματος δοντιού σε παιδιά περιλαμβάνει την τήρηση καλών στοματικών υγιεινών συνηθειών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

 1. Συχνό Βούρτσισμα: Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για να απομακρύνουν τα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν φθορά στα δόντια.
 2. Τακτικές Επισκέψεις στον Οδοντίατρο: Τα παιδιά πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο για εξετάσεις και καθαρισμό των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο.
 3. Διατροφή: Η κατανάλωση υγιεινής διατροφής με περιορισμένη ποσότητα ζάχαρης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της φθοράς των δοντιών.

Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο

Εάν παρατηρείτε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα στο παιδί σας, πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό. Αναλογιζόμενοι ότι το απόστημα δοντιού μπορεί να προκαλέσει άνεση και πόνο στο παιδί σας, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Συμπέρασμα

Το απόστημα δοντιού σε παιδιά είναι μια κοινή κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της φθοράς των δοντιών ή της εμφάνισης μικροβίων στη ρίζα του δοντιού. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα του αποστήματος δοντιού και πώς να το θεραπεύουμε, καθώς και πώς να το προλαμβάνουμε μέσω καλών στοματικών υγιεινών συνηθειών. Εάν παρατηρείτε οποιοδήποτε συμπτώματα αποστήματος δοντιού στο παιδί σας, πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό.

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιραστείτε το μέσω Facebook
Μοιραστείτε το μέσο Twitter
paidodontiatros-vera-bakala-banner s

Η παιδοδοντίατρος Βέρας Μπάκαλα ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός σε παιδοδοντικό ιατρείο κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Οδοντιατρική Σχολή του Καποδιστρίου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο TUFTS στη Βοστώνη, αποκτώντας ειδικότητα στην πρωτοποριακή τεχνική της αεραποτριβής.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, δημιούργησε ένα ιατρείο που συνδυάζει την επιστήμη και την τέχνη της παιδοδοντιατρικής, με έμφαση στην ανθρώπινη επαφή και την ψυχολογία.

Για να κλείσετε ραντεβού με την ιατρό παρακαλούμε καλέστε μας στο τηλέφωνο 210 6107200.

Στο ίδιο τηλέφωνο μπορείτε να μας καλέσετε 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα για οποιοδήποτε επείγον περιστατικό.