Αεραποτριβή

Πώς λειτουργεί η αεραποτριβή;

Η αεραποτριβή είναι ο σύγχρονος τρόπος αφαίρεσης της τερηδόνας από το δόντι, χωρίς τροχό.

Κατά την αεραποτριβή, ένα εργαλείο που λειτουργεί σαν αμμοβολή, ψεκάζει το δόντι, αφαιρώντας την τερηδόνα. Ένα λεπτό σπρέι νερού με σωματίδια οξειδίου του αλουμινίου κατευθύνεται προς τα τερηδονισμένα τμήματα του δοντιού. Αυτά τα σωματίδια προωθούνται με αέρα υπό πίεση μέσα από τη χειρολαβή του οδοντίατρου. Η τερηδόνα αφαιρείται καθώς το σπρέι των σωματιδίων αυτών χτυπάει πάνω της, ενώ το υγιές δόντι γύρω της μένει ανέπαφο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αεραποτριβής;

Σε σύγκριση με τον «παραδοσιακό» τροχό τα πλεονεκτήματα είναι πολλά και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Δεν παράγει την θερμότητα, τον ήχο ή τη δόνηση που παράγει ο τροχός.
  • Μειώνει την ανάγκη για αναισθησία ειδικά αν η τερηδόνα είναι αρχόμενη.
  • Αφήνει πολύ περισσότερο δόντι πίσω της.
  • Επιτρέπει στον οδοντίατρο να δουλέψει σε περισσότερα δόντια ανά επίσκεψη.
  • Είναι διαδικασία σχετικά εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για τη μέθοδο της αεραποτριβής;

Η αεραποτριβή είναι ιδανική για χρήση στα παιδιά και κυρίως στα πίσω μόνιμα δόντια τους. Μπορεί να προετοιμάσει άριστα έναν πίσω μόνιμο γομφίο για να δεχθεί προληπτική επικάλυψη με μεγάλη αντοχή στο χρόνο, μεγαλύτερη από τις άλλες συνήθεις τεχνικές. Μπορεί, όμως, κυρίως να αφαιρέσει την αρχόμενη τερηδόνα που συχνά εμφανίζεται σ’ αυτά τα δόντια στα παιδιά και που παλιότερα δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να τροχίσουμε το δόντι και να βάλουμε ένα σφράγισμα.

Σήμερα, πλέον, η αεραποτριβή αφαιρεί επιλεπτικά μόνο την τερηδόνα και όχι το γερό δόντι γύρω της. Έτσι, τις περισσότερες φορές, εκεί που θα βάζαμε μία έμφραξη (σφράγισμα), τώρα τοποθετούμε την προληπτική επικάλυψη!

Το όφελος είναι τεράστιο, φυσικά ως προς το κόστος της οδοντιατρικής εργασίας, αλλά κυρίως ως προς την εξοικονόμηση δοντιού.

Ειδικά στα παιδιά αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι νεαρά άτομα όπου οι λιγότερο επεμβατικές εργασίες στα δόντια τους μεγιστοποιούν τη διάρκεια ζωής των δοντιών. Και όλα αυτά τα οφέλη συνδυάζονται με τη θετική εμπειρία που έχει το παιδί, αφού δεν ακούει και δεν αισθάνεται τους γνωστούς σε όλους μας ήχους του τροχού.